Territori

132 municipis catalans realitzen la recollida selectiva de fracció orgànica

S'ha obert la convocatòria d'ajuts pels ens locals que la vulguin iniciar o fomentar l'any 2003

query_builder   5 febrer 2003 14:13

event_note Nota de premsa

132 municipis catalans realitzen la recollida selectiva de fracció orgànica

S'ha obert la convocatòria d'ajuts pels ens locals que la vulguin iniciar o fomentar l'any 2003

El Departament de Medi Ambient, a través de la Junta de Residus, ha obert la convocatòria d’ajuts pels ens locals de Catalunya que vulguin iniciar o fomentar el servei de recollida selectiva de fracció orgànica de residus municipals (FORM). La partida inicial per a l’any 2003 és de 2,1M€, una partida ampliable en funció de les sol·licituds presentades. En aquests moments hi ha 132 municipis a Catalunya que han iniciat aquest tipus de recollida.

La fracció orgànica domèstica està formada per restes de menjar i de la cuina (fruita i verdura, carn i peix, paper de cuina i tovallons bruts, closques d’ou, fruita seca i d’altres) i també restes de jardineria de mida petita (les restes vegetals o de poda voluminoses s’han de dur a les deixalleria municipals). La fracció orgànica representa entre un 40% i un 50% del pes total de la brossa, és a dir, la major part.

 Només es pot garantir que el compost produït tingui la qualitat desitjada quan els residus orgànics que es volen compostar provenen d’una recollida selectiva en origen, es a dir, quan aquests residus orgànics es recullen separadament de la resta de residus que constitueixen les escombraries.

Els residus orgànics s’han de recollir en bosses que siguin compostables i dipositar-les en uns contenidors específics per a la recollida selectiva de la fracció orgànica que es troben situats al carrer. Aquests ajuts que poden sol·licitar els ens locals es poden presentar fins el 30 d’abril de 2003, no obstant seran admissibles les sol·licituds que es vagin presentant fins el 30 de juny de 2003, en funció de la disponibilitat pressupostària.

 Poden optar als ajuts els ens locals que vulguin iniciar la recollida selectiva de fracció orgànica, estendre el servei a un àmbit de població superior i/o introduir-hi millores substancials. Com a objecte de la subvenció es poden incloure l’adquisició de cubells i bosses compostables per a la recollida selectiva en el punt de generació, l’adquisició de contenidors per al carrer, la realització de campanyes de comunicació per al foment de la recollida selectiva i altres conceptes com per exemple, un punt de transferència o vehicles de recollida selectiva.

La recollida selectiva de matèria orgànica la van iniciar de forma experimental al 1996 els municipis de Torrelles de Llobregat i Molins de Rei (Baix Llobregat). A partir d’aquí, i de forma progressiva s’han anat afegint municipis a la recollida selectiva de matèria orgànica i en aquests moments són 132 els que l’han iniciat i que es troben en diferents fases d’implantació. La comarca de Catalunya on més municipis fan la recollida selectiva de matèria orgànica és el Baix Llobregat.

1  

Fitxers adjunts

quadre per comarques dels municipis que realitzen recollida selectiva

quadre per comarques dels municipis que realitzen recollida selectiva
XLS | 83