Economia i Hisenda

La primera Societat de Garantia Recíproca de Catalunya neix amb 12 milions d'euros de capital per avalar pimes, autònoms i professionals

41 institucions del món econòmic participen en aquest instrument de promoció empresarial

query_builder   11 febrer 2003 17:49

event_note Nota de premsa

La primera Societat de Garantia Recíproca de Catalunya neix amb 12 milions d'euros de capital per avalar pimes, autònoms i professionals

41 institucions del món econòmic participen en aquest instrument de promoció empresarial

La Generalitat de Catalunya assumeix un 50% dels recursos inicials del projecte

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha signat aquest matí amb 41 institucions del món econòmic el protocol de constitució d’Avalis SGR, la primera Societat de Garantia Recíproca de Catalunya. Es tracta d’una societat mercantil i de naturalesa financera que, impulsada des del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat, vol convertir-se en un instrument de suport per al finançament de pimes, autònoms i professionals. En concret, la SGR de Catalunya neix amb un capital inicial de 12 milions d’euros, un 50% dels quals els aporta la Generalitat.

Segons ha explicat Homs: “Avalis SGR forma part de tota una estratègia en matèria de política econòmica que estem impulsant des de la Generalitat, amb la voluntat de posar instruments a l’abast de la societat per incentivar la inversió a Catalunya i la reactivació de l’economia. Sempre pensant en un mateix destinatari: les pimes, els professionals i els treballadors autònoms”. Una estratègia que com ha recordat el conseller d’Economia es concreta en tres grans línies d’actuació. La primera, té com a protagonistes l’ICF i l’ICCA que en el 2002 han doblat el seu volum de carteres i de prèstecs. La segona, es materialitza en la posada en marxa de nous fons de capital risc. La tercera, la representen les dues operacions de titulitzacions d’actius, FTGENCAT I i II, que amb el suport de bancs i caixes posen a disposició de les pimes catalanes, professionals i els treballadors autònoms 1.300 M€, en concepte de crèdits per al finançament de la seva activitat productiva. A més la Generalitat també bonificarà part dels tipus d’interès d’aquests préstecs. I, finalment, la constitució aquest matí de la primera Societat de Garantia Recíproca de Catalunya.

Entitats de diversos àmbits han donat suport al Govern català en aquest projecte: el sector financer català (caixes i bancs amb seu a Catalunya), els bancs i les caixes d’àmbit estatal que operen a Catalunya–, les 13 Cambres de Comerç de Catalunya, el Consell General de Cambres, les patronals catalanes (Pimec-Sefes i Foment del Treball), la Confederació de Cooperatives, la Federació de Mutualitats i la Federació de Societats Laborals de Catalunya. En total, 41 institucions a les quals s’han de sumar 150 pimes com a socis partícips fundacionals. D’aquesta manera, Avalis es consolida com la SGR de l’Estat espanyol que ha rebut més recolzament.

Catalunya concentra el 20% de les petites i mitjanes empreses espanyoles. Amb Avalis SGR, la Generalitat de Catalunya pretén recolzar el desenvolupament d’aquest sector i dinamitzar el teixit empresarial català. La SGR concedirà avals a pimes, autònoms i professionals per facilitar-los l’accés a línies de finançament preferents. D’aquesta manera, es pretén solucionar un dels principals problemes d’aquest col·lectiu com és aconseguir finançament aliè.

Amb els avals, els serà més fàcil obtenir crèdits a llarg termini i en millors condicions. A més, també podran allargar els terminis d’amortització. Per això, el Govern i les diverses entitats que recolzen i participen en el projecte entenen que és un element clau per impulsar l’economia productiva. Facilitant el finançament, s’estimula la inversió i, conseqüentment, es crea ocupació neta. Es tracta d’un clar instrument de promoció empresarial que orienta, promociona i incentiva la inversió avalada.

Podran obtenir un aval de la SGR pimes, autònoms i professionals amb l’àmbit principal d’actuació a Catalunya. Avalis SGR, que té previst iniciar l’activitat l’abril del 2003, també ofereix serveis d’assessorament financer als col·lectius que s’hi adrecin.

La llista de les entitats que participen en aquest projecte i que, per tant, en són socis fundadors s’adjunta a continuació.

Presentació

1  

Imatges

Fotografia (Fermí Esteve)

Fotografia (Fermí Esteve) 329