Cultura

Vilajoana destaca el model del Quebec com a país que manté la seva identitat davant la mundialització

El conseller de Cultura ha assistit a la inauguració del Festival Montréal en Lumière

query_builder   14 febrer 2003 10:57

event_note Nota de premsa

Vilajoana destaca el model del Quebec com a país que manté la seva identitat davant la mundialització

El conseller de Cultura ha assistit a la inauguració del Festival Montréal en Lumière

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, ha destacat a Montreal el “model del Quebec com a país que manté la seva identitat francòfona al Canadà i al conjunt de Nord-Amèrica, en un món cada cop més global”. El conseller ha fet aquestes manifestacions durant l’acte d’inauguració de la quarta edició del Festival Montréal en Lumière, dedicat a Catalunya com a país convidat, amb el lema La Catalogne en vedette (Catalunya com a vedette). Vilajoana ha agraït als organitzadors del Festival “l’oportunitat que han donat a Catalunya per a presentar al Quebec les expressions més significatives i innovadores de la seva cultura”. En l’acte inaugural, celebrat ahir al vespre (matinada a Catalunya), també han intervingut, entre d’altres, el ministre responsable de Joventut, Oci, Turisme i Esports del Quebec, Richard Legendre, i el president del consell d’administració i fundador i el president-director general del Festival, Alain Simard i Michel Labrecque, respectivament.

El Festival, que enguany se celebra fins al pròxim 2 de març, reuneix cada any una variada oferta cultural i artística, una aproximació a la gastronomia de diferents països d’arreu del món i propostes lúdiques que omplen diferents espais d’aquesta ciutat del Quebec.

Actuació de La Fura

Durant l’acte inaugural del Festival ha actuat la companyia teatral catalana La Fura dels Baus, que ha presentat Fulgor, un espectacle coproduït amb la companyia quebequesa Zakouski. El muntatge, realitzat a l’aire lliure amb una temperatura de més de 30 graus sota zero, ha combinat elements acrobàtics, musicals pirotècnics i lumínics amb projeccions d’imatges que tenien com a fil conductor la geometria dels espais impossibles i l’aspiració de l’home per habitar-los.

En acabar l’actuació de La Fura i Zakouski, s’ha presentat l’espectacle pirotècnic i musical Le feux du Canada. L’acte inaugural ha finalitzat al teatre Maisonneuve amb el ballet Amelia, de la companyia quebequesa La La La Human steps.

Concert de Maria del Mar Bonet

Durant la seva estada al Quebec, el conseller Vilajoana assistirà a altres activitats culturals i gastronòmiques programades en el marc del Festival Montréal en Lumière com ara el concert de la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet, que tindrà lloc dissabte vinent, 15 de febrer, al Centre Pierre-Péladeu, o la conferència del cuiner català Pep Palau sobre el tema Slow food et terroir catalan, que se celebrarà el mateix dia a l’Institut de Turisme i Hoteleria del Quebec. Pep Palau és un dels fundadors del col·lectiu de restauradors “Osona Cuina” i un dels organitzadors del Fòrum Gastronòmic de Vic.

El Festival Montréal en Lumière acull enguany més de 400 presentacions culinàries i gastronòmiques en el marc de la secció Les Plaisirs de la table (Els Plaers de la taula). Els xefs catalans que hi participaran són, a més de Pep Palau, Àngel Pasqual, Jordi Butrón, Xavier Pellicer, Rafael de Valicourt i Santi Santamaria.

Reunió amb la ministra de Cultura

A banda dels actes culturals i gastronòmics esmentats, el programa del conseller de Cultura al Quebec inclou també entrevistes i reunions de treball. Avui s’entrevistarà amb la ministra de Cultura i Comunicacions i de la Carta de la Llengua Francesa, Diane Lemieux, i amb el president-director general de la Sócieté de Développement des Enterprises Culturelles (SODEC), Pierre Lafleur. Jordi Vilajoana també visitarà avui la seu del Cirque du Soleil i el Museu d’Art Contemporani.

Demà, dissabte, a més dels actes esmentats, el conseller de Cultura visitarà el Museu d’Art de Mont-Saint-Hilaire i la Casa Pairal Rouville-Campbell. Dilluns, 17 de febrer, el conseller Vilajoana, acompanyat del director de l’Institut Català de les Indústries Culturals, Jordi Penas, visitarà l’estudi d’animació en 3D Cinegroupe que està coproduint amb Filmax la pel·lícula Pinocchio 3001. A la visita assistirà el president de Filmax i de l’associació de productors Barcelona Audiovisual, Julio Fernández.

 La visita del conseller de Cultura coincidirà, a partir de diumenge 16, amb el viatge oficial del conseller en cap, Artur Mas, al Quebec. El conseller Vilajoana s’afegirà al programa del conseller Mas.

Barcelona, 14 de febrer de 2003

Més informació: www.montrealenlumiere.com

1  

Imatges

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana 143