Cultura

La candidatura del conjunt de l'obra de Gaudí a Patrimoni Mundial, presentada a la UNESCO

Inclou obres ubicades a Cantàbria, Castella-Lleó, Catalunya i les Illes Balears

query_builder   4 febrer 2003 14:04

event_note Nota de premsa

La candidatura del conjunt de l'obra de Gaudí a Patrimoni Mundial, presentada a la UNESCO

Inclou obres ubicades a Cantàbria, Castella-Lleó, Catalunya i les Illes Balears

La candidatura per incorporar el conjunt de l’obra d’Antoni Gaudí a la Llista del Patrimoni Mundial acaba de ser presentada davant la UNESCO, un cop enllestit l’expedient coordinat per la Generalitat i elaborat conjuntament amb les altres comunitats autònomes que tenen obra de l’arquitecte i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports. La candidatura, promoguda a iniciativa de la Generalitat, inclou obres de Gaudí ubicades, a més de Catalunya, a Cantàbria, Castella-Lleó i les Illes Balears. L’expedient ha estat presentat avui en roda de premsa pel secretari general de Cultura, Pau Villòria, acompanyat del director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer. També hi han intervingut el director general de Belles Arts i Béns Culturals del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, Joaquín Puig de la Bellacasa; el director general de Cultura de les Illes Balears, Pere Muñoz; el director general de Cultura de Cantàbria, Juan Antonio Muñiz, i el cap de servei de Protecció del Patrimoni de la Junta de Castella-Lleó, Alfredo Blanco.

 L’informe presentat davant la UNESCO defensa la candidatura del conjunt de l’obra de Gaudí i l’excepcionalitat de l’arquitecte català que “va ser al mateix temps arquitecte, artista, constructor, enginyer d’estructures i artesà”. El document també destaca la influència de l’obra de Gaudí en les avantguardes artístiques i arquitectòniques del segle XX.

El contingut de l’expedient inclou: dades generals, jurídiques i legals; descripció dels béns proposats, de la seva restauració i del marc històric del conjunt de l’obra de Gaudí; justificació del seu valor cultural universal; bibliografia i documentació annexa, com ara diapositives, plànols, i informació dels entorns dels edificis.

Relació de monuments

La Llista del Patrimoni Mundial ja inclou tres obres de Gaudí des del 1984: la casa Milà, coneguda popularment com la Pedrera, el Parc Güell i el Palau Güell, de Barcelona. És previst que la UNESCO faci públiques enguany la llista definitiva de candidatures que optaran l’any 2004 al reconeixement del Patrimoni Mundial. La candidatura de Gaudí inclou les obres següents:

 Catalunya:

Casa Vicens

 Pavellons de la finca Güell

 Obra de Gaudí a la Sagrada Família

 Col·legi de les Teresianes

 Casa Calvet

 Cripta de la Colònia Güell

 Torre Figueres o Bellesguard

 Casa Batlló

Castella-Lleó:

Palau Episcopal d’Astorga

Casa de Botines

Cantàbria:

El Capricho

Illes Balears:

Obra de Gaudí a la Catedral de Mallorca

Barcelona, 4 de febrer de 2003

1  

Imatges

Sagrada Família

Sagrada Família 270