Cultura

L'Espai Tirant lo Blanc acull una mostra dels quadres de César Estrany inspirats en l'obra de Sebastià Juan Arbó

En el marc dels actes commemoratius del naixement de l'escriptor

query_builder   18 desembre 2002 17:01

event_note Nota de premsa

L'Espai Tirant lo Blanc acull una mostra dels quadres de César Estrany inspirats en l'obra de Sebastià Juan Arbó

En el marc dels actes commemoratius del naixement de l'escriptor

L’Espai Tirant lo Blanc, la sala polivalent per a activitats sòcioculturals situada als Serveis Territorials del Departament de Cultura a Barcelona (Muntaner, 221), acull a partir de demà, dijous 19 de desembre, i fins al pròxim 4 de gener una exposició amb quaranta quadres del pintor César Estrany Gendre que estan inspirats en les descripcions dels paisatges de l’escriptor Sebastià Juan Arbó, del qual, enguany, es commemora el centenari del seu naixement.

La mostra, que porta per títol Cent Anys d’Arbó. Pintures de César Estrany, serà inaugurada demà a dos quarts de set de la tarda per la coordinadora territorial de Cultura a Barcelona, Guiomar Amell. També hi assistirà el director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Francesc Parcerisas, i César Estrany. A continuació es presentarà el llibre Cent d’anys d’Arbó, editat pels ajuntaments de Sant Carles de la Ràpita i d’Amposta i el Consell Comarcal del Montsià, amb textos de Màrius López i Robert Rallo, i il·lustrat amb les obres exposades a l’Espai Tirant lo Blanc.

Cent Anys d’Arbó. Pintures de César Estrany inclou els quaranta quadres esmentats, pintats al pastel i ambientats en els anys en què Sebastià Juan Arbó situa l’acció de les seves novel·les: una primera etapa dedicada a la seva ciutat natal, Sant Carles de la Ràpita; una segona, dedicada als anys on va passar la seva joventut, Amposta, i una última etapa de maduresa literària, centrada a Barcelona.

L’exposició ja ha estat exhibida a Sant Carles de la Ràpita, el poble natal de l’escriptor Sebastià Juan Arbó, on va ser inaugurada, el 26 d’octubre passat, pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana.

Apunts biogràfics

César Estrany Gendre va néixer a Tortosa el 1948. Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, César Estrany comença a pintar i dibuixar des de jove. Des del 1967 ha realitzat més de cent exposicions individuals a Barcelona, Madrid, Palma, Eivissa, Munic, Stuttgart, Buenos Aires, i als emirats d’Abu Dhabi, Sharjah i Dubai. En col·laboració amb diversos escriptors ha publicat els següents llibres: Dibuixos (amb algun mot) sobre temes clàssics, el 1976, junt al poeta Salvador Espriu; Aproximació incerta al sexe dels àngels, publicat el 1981 amb textos de diferents poetes catalans, mallorquins i valencians. També ha intervingut en la il·lustració de dues carpetes commemoratives sobre l’obra d’Arbó, Tierras del Ebro, l’any 1988 i Los hombres de la tierra y el mar, l’any 1989.

Sebastià Juan Arbó va néixer el 27 d’octubre de 1902 a Sant Carles de la Ràpita i va morir a Barcelona el 2 de gener de 1984. Quan tenia vuit anys tota la família es traslladà a viure a Amposta. Les terres de l’Ebre són protagonistes d’una bona part de la seva obra primerenca i dels darrers anys de la seva vida: L’inútil combat (1931), Terres de l’Ebre (1932), Notes d’un estudiant que va morir boig (1933), Camins de nit (1935), Tino Costa (1947), i L’espera (1967) i La masia (1975).

També va escriure biografies de Cervantes (traduïda a l’angès, l’alemany, el neerlandès, el txec, l’italià i el portuguès), Jacint Verdaguer, Pío Baroja i Oscar Wilde. Va publicar algunes obres en castellà sobre temàtica urbana: Nocturno de alarmas (1957), Maria Molinari (1957), Sobre las piedras grises (Premi Nadal 1948), i  Martín de Caretas (1972).

Barcelona, 18 de desembre de 2002

P.S: L’horari és de dilluns a dissabte, de 11:00 a 14:00 h, i de 17:00 a 20:30 h. Festius, tancat. L’entrada és gratuïta

1  

Imatges

Passeig de Gràcia sota la pluja, quadre de César Estrany Gendre

Passeig de Gràcia sota la pluja, quadre de César Estrany Gendre 164