La delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, ha destacat la rellevància de la Fira Agrària de Sant Miquel-Eurofruit i del Congrés BIT per a l’economia de present i de futur de les Terres de Lleida, especialment per la seva aportació en relació a l’anticipació, detecció i exploració de nous coneixements i de nous valors, inquietuds i hàbits socials en relació amb l’agroalimentació i la sostenibilitat. Ho ha fet avui en el transcurs de la presentació dels dos esdeveniments que ha tingut lloc avui a la Llotja de Lleida, en què també hi han pres part l’alcalde, Félix Larrosa, el president e la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó i el director de Fira de Lleida, Oriol Oró.
Gil ha afirmat que, a banda d’un “magnífic aparador per a la transacció comercial en maquinària i serveis” la Fira de Sant Miquel ha esdevingut un punt de trobada multidisciplinar i potent d’empreses, start-ups i centres de recerca punters que treballen en la millora de cadascun dels passos de la cadena de valor alimentària”. La fira i el saló Eurofruit, que arriben a la 70a i 39a edició, respectivament, se celebraran entre els dies 26 i 29 de setembre, al recinte de Fira Lleida.
Pel que fa al Congrés BIT, que, organitzat perl departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Fira Lleida i l'Ajuntament de Vic, celebra la seva tercera edició a Lleida, els dies 26 i 27 en el marc de la Fira de Sant Miquel, la delegada ha subratllat que “encaixa plenament en l’objectiu estratègic que les terres de Lleida tinguin un paper capdavanter en el posicionament de Catalunya com a referent de la bioeconomia al sud d’Europa, en què institucions, emprenedors, l’àmbit del coneixement i agents econòmics i socials de les terres de Lleida treballem plegats”.
També ha destacat que en l’edició d’enguany del congrés, la tercera a Lleida, centrada en la bioeconomia d’alt valor afegit i la simbiosi industrial, s’incidirà en algunes possibilitats de negoci al voltant de l’economia circular i sostenible. Experts reconeguts explicaran com es treballa ja en l’exploració d’oportunitats de negoci público-privades per a la transició energètica i l’economia circular, a partir de l’anàlisi dels fluxos de materials excedents no valoritzats perquè les empreses estableixin sinergies entre elles, promovent negoci a través de la col·laboració, aprofitant que el residu d’una empresa pot ser matèria prima d’una altra. “Venim d'un model d'economia lineal, basat en produir, consumir i llençar, que està arribant ja al límit, i anem cap a una altra economia, circular, en què és necessari reutilitzar aquests residus que es generen i en què és possible fer-ho renovant el teixit productiu, generant negoci i fomentant la competitivitat de les empreses”, ha dit la delegada.
Gil s’ha referit a l’objectiu estratègic que les terres de Lleida tinguin un paper capdavanter en el posicionament de Catalunya com a referent de la bioeconomia al sud d’Europa, “en què institucions, emprenedors, l’àmbit del coneixement i agents econòmics i socials de les terres de Lleida venim treballem plegats a través de l’agenda compartida”. La bioeconomia ja representa el 10% de la producció i aporta més del 5% de l'ocupació a Catalunya, on el mercat de la tecnologia alimentària va generar inversions de 226 milions d'euros el 2023, a més de focalitzar l’interès d’una part important de les startups centrades en la producció i el processament d'aliments. Segons Gil, “atès que la tendència del pes de la bioeconomia és imparable i que el sector primari i de l’agroindústria està cridat a ser-ne el motor principal, les Terres de Lleida hem de saber aprofitar l’oportunitat que concentrem gran part dels excedents de l’activitat agrícola, ramadera, agroindustrial i forestal de Catalunya”.