Cultura

La Fundació Fran Daurel acull una mostra retrospectiva de Marcel Martí amb 35 escultures i 25 dibuixos

Produïda per la Generalitat, serà inaugurada aquest vespre pel conseller de Cultura

query_builder   8 juliol 2003 12:39

event_note Nota de premsa

La Fundació Fran Daurel acull una mostra retrospectiva de Marcel Martí amb 35 escultures i 25 dibuixos

Produïda per la Generalitat, serà inaugurada aquest vespre pel conseller de Cultura

La Fundació Fran Daurel (Avinguda Marquès de Comillas, s/n. Barcelona) acull des de demà, 9 de juliol i fins al pròxim 24 de setembre, l’exposició retrospectiva Marcel Martí, un clàssic de la modernitat. La mostra, produïda pel Departament de Cultura amb la col·laboració de la Fundació Fran Daurel,  presenta 35 escultures i 25 dibuixos de l’artista català. Entre les escultures  destaquen quatre de monumentals, una de les quals està situada a l’accés al Poble Espanyol.

L’exposició serà inaugurada avui, a dos quarts de vuit del vespre, pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, i el president de la Fundació, Francisco Daurella. També hi assistiran el director general de Promoció Cultural, Vicenç Llorca; el delegat d’Arts Visuals, Josep Parera; el mateix Marcel Martí i la comissària de la mostra, la crítica d’art Maria Lluïsa Borràs.

L’exposició fa un recorregut per l’obra creada per Martí des dels anys seixanta fins a l’actualitat. Entre les obres que s’hi podran veure es troben exemples de les primeres peces en pedra, ferro i marbre creades per l’artista i que actualment es troben en museus i col·leccions privades. Dels anys setanta destaquen les escultures compactes i de superfícies polides i dels vuitanta, les formes de les seves obres realitzades en marbre. Durant els últims anys, Martí ha treballat preferentment la planxa de ferro o d’acer inoxidable retallada i s’ha decantat per nous materials industrials.

Marcel Martí està considerat com un clàssic perquè, en paraules de la comissària, “la seva estètica, coherent i harmònica, s’acorda amb lleis universals, vàlides per a totes les èpoques. La seva concepció perfeccionista de l’escultura, la seva fidelitat a l’abstracció, ha donat una obra model susceptible d’ésser considerada hereva de cultures anteriors però a la vegada inserit plenament en la modernitat”.

Amb motiu de l’exposició, el Departament de Cultura ha editat un catàleg, amb textos de Maria Lluïsa Borràs i Conxita Oliver i presentació del conseller de Cultura, en la qual afirma que la mostra “permet conèixer més de prop l’expressió d’un dels llenguatges més personals de la nostra escultura”.

Apunt biogràfic

Marcel Martí i Badenes va néixer a Argentina (Alvear, 1925). Fill de pares catalans, als tres anys es va traslladar a Barcelona. Va iniciar la seva activitat artística en el camp de la pintura l’any 1942, però a mitjans dels anys cinquanta es va decantar per l’escultura, experimentant amb diferents materials i formes, des d’aleshores i fins a l’actualitat.

Barcelona, 8 de juliol de 2003

P.D: L’horari d’obertura al públic de la mostra és de dimarts a diumenge de 10 a 19 h i dilluns de 10 a 18:30h.

1  

Imatges

Ralc (1961), ferro forjat (96x29x16 cm)

Ralc (1961), ferro forjat (96x29x16 cm) 123