Cultura

L'Any Verdaguer triplica les activitats previstes

La iniciativa, promoguda per la Generalitat, es clou dimarts amb un balanç de 1.278 actes organitzats, 92 publicacions e

query_builder   5 juny 2003 14:24

event_note Nota de premsa

L'Any Verdaguer triplica les activitats previstes

La iniciativa, promoguda per la Generalitat, es clou dimarts amb un balanç de 1.278 actes organitzats, 92 publicacions e

L’Any Verdaguer tanca la seva activitat el pròxim dimarts 10 de juny, data en què es commemora la mort del poeta, amb un balanç de 1.278 activitats realitzades durant el seu gairebé any i mig de funcionament. La iniciativa, promoguda pel Departament de Cultura de la Generalitat, ha impulsat també la publicació de 92 edicions que permeten satisfer el compromís de la vigència de l’obra del poeta més enllà de la celebració del centenari de la seva mort. L’Any Verdaguer ha estat present a 265 poblacions i en la seva organització han participat 453 entitats, institucions i organismes, tant públics com cívics i privats.

L’acte de cloenda de l’Any Verdaguer –en el qual es presentarà la memòria global de la commemoració– se celebrarà dimarts dia 10, a les 19.30 hores, al Palau de la Generalitat, sota la presidència del president de la Generalitat, Jordi Pujol, i amb l’assistència del conseller de Cultura, Jordi Vilajoana; el secretari general del Departament de Cultura, Pau Villòria; el director general de Promoció Cultural, Vicenç Llorca, i el comissari de l’Any Verdaguer, Víctor Batallé.

Les 1.278 activitats reunides entorn de l’Any Verdaguer tripliquen les previsions inicials anunciades durant l’acte d’inauguració, el 15 de febrer de 2002, en què s’havien fixat al voltant de 400. L’alt nombre d’actes i iniciatives, així com el seu caràcter plural i divers, ha afavorit la difusió de Verdaguer entre públics amplis i heterogenis. En aquesta línia, l’Any Verdaguer ha vinculat tant l’àmbit acadèmic i erudit com el món infantil i juvenil i els sectors cívics i culturals del conjunt del país.

El resultat i balanç de la memòria d’iniciatives mostren el compliment dels objectius marcats pel Departament de Cultura quan es va programar la iniciativa:

    - Dinamització de la societat civil a favor del foment de la lectura

    - Implicació dels agents creadors en la difusió de l’obra de Verdaguer

    - Promoció d’iniciatives acadèmiques i editorials per assolir fites de construcció cultural

    - Ressò i presència de Verdaguer i els actes convocats en els mitjans de comunicació

L’eix principal dels 1.278 actes convocats per l’Any Verdaguer correspon a conferències, col·loquis i lectures poètiques (499), activades per una llarga llista d’entitats i institucions d’arreu del país. Aquest tipus d’actes, alhora, ha afavorit la implicació directa tant d’organismes publics (ajuntaments, consells comarcals, diputacions, el Senat) com acadèmics (universitats, institucions), formatius (escoles, instituts, ampes) i cívics i culturals (des d’arxius i biblioteques fins a associacions de veïns o entitats locals).

El públic adolescent, protagonista

Les activitats adreçades al públic infantil i juvenil han adquirit un pes i protagonisme especial i han constituït un dels eixos centrals de la commemoració. Els espectacles infantils (escenificacions d’obres, contes, representacions teatrals, concerts) han estat 188 i les iniciatives organitzades a les biblioteques i adreçades al públic infantil i adolescent han superat les 200. Alhora, les escoles de Primària i Secundària han rebut 30.000 exemplars de publicacions d’obres de Verdaguer o sobre el poeta, que han estat material d’estudi i treball per part dels alumnes.

Un dels capítols que també ha adquirit major dimensió és el referent a les exposicions. L’Any Verdaguer ha reunit 45 exposicions i 27 mostres bibliogràfiques, que, globalment, han sumat 140 itineràncies en 99 poblacions, majoritàriament catalanes, tot i que també n’hi ha hagut a les Illes Balears, la Franja de Ponent, Andorra, Catalunya Nord i Madrid. La visió polièdrica del mapa d’exposicions de l’Any Verdaguer ha estructurat tres estils d’exposicions: les vinculades a la seva obra, biografia i context cultural; les que han reflectit la natura i el paisatge en l’obra del poeta, i les que han vinculat Verdaguer amb alguna població o territori.

Els espectacles escènics (música, dansa, teatre, pop) han estat 177 i han canalitzat les experiències i interpretacions dels creadors de l’obra de Verdaguer en diversos camps, en un exercici d’agitació cultural que ha adoptat llenguatges i formes innovadores que han permès ampliar el públic receptor de l’Any Verdaguer.

Per la seva part, l’apartat de rutes i excursions pels paisatges i el territori de l’obra verdagueriana ha sumat 116 iniciatives, que han tingut una àmplia participació en el conjunt d’entitats i associacions que s’han vinculat a l’Any Verdaguer.

El capítol d’edicions i publicacions aporta uns resultats especialment destacats, ja que reuneix bona part de la pervivència de l’Any Verdaguer. Les 92 publicacions aparegudes durant l’any 2002 i el començament del 2003 suposen el llegat més viu de la commemoració. La major part d’aquest esclat editorial està concentrat en les edicions crítiques i reedicions de l’obra del poeta (34), seguit de les biografies i perfils (22) i material audiovisual (13). La resta de l’obra editada correspon a rutes, catàlegs o monogràfics especials de publicacions periòdiques.

L’acte de cloenda de l’Any Verdaguer, dimarts vinent, tindrà la seva cua final el pròxim 17 de juny, amb la inauguració al Senat (Madrid) de l’exposició La mirada de Verdaguer, produïda pel MNAC i l’Any Verdaguer, i que es va veure a Barcelona entre els mesos de novembre i març. Aquesta serà la quarta mostra sobre Verdaguer que es farà a Madrid, que ja ha vist Jacint Verdaguer (1845-1902). L’escriptor i el seu temps, Verdaguer vist pels artistes joves i la mostra central de l’Any Verdaguer, Verdaguer. Un geni poètic.

Barcelona, 5 de juny de 2003

1  

Fitxers adjunts

Memòria Any Verdaguer

Memòria Any Verdaguer
DOC | 329