Cultura

El TERMCAT i Enciclopèdia Catalana editen el Diccionari de veterinària i ramaderia amb 6.000 termes

La publicació s'ha presentat avui en el marc del saló Expoaviga

query_builder   7 novembre 2002 16:24

event_note Nota de premsa

El TERMCAT i Enciclopèdia Catalana editen el Diccionari de veterinària i ramaderia amb 6.000 termes

La publicació s'ha presentat avui en el marc del saló Expoaviga

El Centre de Terminologia TERMCAT i Enciclopèdia Catalana han editat el Diccionari de veterinària i ramaderia, que inclou 6.000 termes catalans especialitzats i ha estat elaborat sota la direcció i coordinació científica d’Iscle Selga i la direcció i coordinació terminològica del centre. La publicació ha comptat amb el suport dels departaments d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i de Sanitat i Seguretat Social i amb la col·laboració del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i la Fundació Agrícola Catalana.

El diccionari s’ha presentat aquest migdia, a la  Fira de Barcelona, en el marc del 14è Saló Internacional de la Tècnica Avícola i Ramadera, Expoaviga 2002. Hi han assistit Xavier Coll, director general de Producció Agrària i Innovació Rural, del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca; Lluís Jou,  director general de Política Lingüística, del Departament de Cultura, i Rosa Colomer, directora del TERMCAT.

El diccionari recull  6.000 termes catalans amb la definició i equivalències en castellà, francès i anglès. Els termes inclosos pertanyen a disciplines pròpies de la veterinària, com la fisiologia dels animals, les malalties que els afecten, la clínica animal i la inspecció veterinària de granges i escorxadors. Així mateix, inclou altres àrees relacionades, com la genètica; la bromatologia, que és la ciència que estudia els aliments, i la ramaderia, amb termes relatius a la cria i l’explotació, la nutrició, les tècniques reproductives, l’etnologia, la morfologia, els colors i les particularitats dels animals,  i els sistemes d’identificació.

Cavall palomino

Durant l’elaboració del diccionari, el Consell Supervisor del TERMCAT ha notmalitzat al voltant de 400 denominacions de races d’animals domèstics, com ara rastrejador espanyol, llebrer afganès o terrier de Yorkshire, la vaca shorthorn de llet, o el cavall palomino. La publicació també inclou les denominacions normalitzades d’algunes malalties que fins ara no es documentaven en llengua catalana, com és el cas de la tremolor ovina (scrapie, en anglès). 

El Diccionari de veterinària i ramaderia té un tiratge de 1.500 exemplars i es pot adquirir a qualsevol llibreria de l’àmbit lingüístic català. El preu de cada exemplar és de 21,95 euros (3.652 pessetes).

El TERMCAT és un consorci participat per la Generalitat, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que té com a finalitat la coordinació general de les activitats terminològiques relatives a la llengua catalana.

Barcelona, 7 de novembre de 2002

P.S: Més informació a  http://www.termcat.es

1  

Imatges

Francesc Monné, Albert San Gabriel, Xavier Coll, Lluís Jou, Josep Oriol Comas

Francesc Monné, Albert San Gabriel, Xavier Coll, Lluís Jou, Josep Oriol Comas 429