Cultura

Caterina Mieras i Ferran Mascarell anuncien que el Museu Picasso i el MACBA seran d'interès nacional

La iniciativa serà aprovada pròximament per la Generalitat

query_builder   18 maig 2004 16:14

event_note Nota de premsa

Caterina Mieras i Ferran Mascarell anuncien que el Museu Picasso i el MACBA seran d'interès nacional

La iniciativa serà aprovada pròximament per la Generalitat

La consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha anunciat avui que el Govern de la Generalitat ha iniciat el procés per declarar museus d’interès nacional el Museu Picasso i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). La consellera ho ha anunciat coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus en una roda de premsa juntament amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Ferran Mascarell, a la qual han assistit els directors del Museu Picasso i del MACBA, Maria Teresa Ocaña i Manuel Borja-Villel, respectivament. La consellera de Cultura ha deixat palès al seu discurs que “ha arribat el moment de què la cultura recobri un paper de centralitat al nostre país. Per això fa falta donar als bens culturals el valor i la consideració de bens d’interès general que els correspon”.

D’acord amb la Llei de Museus, aprovada pel Parlament de Catalunya el 1990, el Govern pot declarar com a museus d’interès nacional aquells museus que tenen una significació especial per al patrimoni cultural de Catalunya per la importància i el valor del conjunt dels béns culturals que apleguen, per les característiques generals o específiques de les seves col·leccions o perquè l’interès de llur patrimoni museístic depassa el seu marc. Fins ara, el Museu Episcopal de Vic era l’únic declarat d’interès nacional. El Govern va aprovar la seva declaració el juliol del 2001.

La declaració d’interès nacional, que no afecta la titularitat ni la gestió de cada museu, es fa per decret a proposta de la consellera de Cultura, un cop escoltada la Junta de Museus de Catalunya. La Llei de Museus també preveu que la Generalitat atorga als museus d’interès nacionals ajut econòmic per a despeses de funcionament, assessorament tècnic i organitzatiu, foment i suport en l’activitat de restauració i suport per a la documentació i la difusió del patrimoni museístic.

 El Museu Picasso aplega un fons de més de 3.600 obres que integren la seva col·lecció permanent, la qual cosa el situa com un punt de referència mundial per al coneixement de l’obra de l’artista, en especial pel que fa a les obres de joventut, en les que el Museu té la col·lecció més important del món. Ocupa cinc edificis del carrer de Montcada de Barcelona. Va ser creat el 27 de juliol de 1960, tot i que la seva història es comença a gestar a principis de segle amb les primeres aportacions de quadres de l’artista a la ciutat de Barcelona.

 EL MACBA va néixer també el 1960 impulsat per l’Associació d’Artistes Actuals. Inicialment es va ubicar a la cúpula del cinema Coliseum de Barcelona i disposava de gairebé un centenar d’obres. El 1995 es va inaugurar la nova seu, a la plaça dels Àngels de Barcelona, en un edifici obra de l’arquitecte Richard Meier. Es tracta de l’únic museu de l’estat centrat en el període post-modern i lidera el concepte de model de museu del segle XXI. La seva col·lecció, formada per més de 2.500 obres, és única arreu l’estat.

Barcelona, 18 de maig de 2004

1  

Imatges

Caterina Mieras i Ferran Mascarell durant la roda de premsa

Caterina Mieras i Ferran Mascarell durant la roda de premsa 332