Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Grau reclama a la UE que potencií la instal·lació d'esculls artificials per preservar els fons marins

query_builder   19 novembre 2002 14:02

event_note Nota de premsa

Grau reclama a la UE que potencií la instal·lació d'esculls artificials per preservar els fons marins

La trobada es un punt d’intercanvi d’experiències i coneixements per a potenciar la qualitat i l’eficàcia des esculls artificials en la preservació dels recursos marins

Actualment a Catalunya hi ha 19 esculls artificials que preserven prop de 14.000 ha. de fons marí

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha assistit avui dimarts, dia 19 de novembre a la 1ª trobada Internacional d’experts en esculls artificials, que se celebra al Museu Marítim de Barcelona.

L’objectiu d’aquesta trobada és fer una reflexió sobre la implantació els esculls artificials arreu de la Mediterrània i un punt d’intercanvi d’ experiències i coneixements per a potenciar la qualitat i l’eficàcia des esculls artificials.

El conseller Grau ha destacat que "es necessària una política de preservació amb els esculls artificials, com la que s’està duent a terme, per tal de garantir la sostenibilitat dels recursos marins " i ha assenyalat la importància d’aquesta  trobada ja que, "estem en un moment on s’està perfilant la Proposta de Reforma Pesquera, una Reforma que pretén desballestar una part important de la flota sense cap tipus de criteri tècnico-científic i que cal que tingui en compte que a Catalunya s’estan seguint els criteris necessaris per garantir un futur pesquer sostenible. Grau ha reclamat a la UE que la Reforma Pesquera prioritzi els recursos i les actuacions que no tinguin repercussions socioeconòmiques pel sector, i ha afegit, que s’ha de potenciar l’aplicació dels horaris de pesca, projectes d’evolució d’espècies marines, el desballestament voluntari d’embarcacions i especialment la protecció del fons marí mitjançant la instal·lació d’esculls artificials".

Grau també ha recordat que " a Catalunya hi ha 6.000 famílies que depenen de la pesca i que hi ha un equilibri entre la capacitat d’extracció i la reproducció dels recursos marins. I ha dit que "aquesta jornada és per posar en comú diverses polítiques que s’estan duent a terme al litoral i perquè hi hagi un document que reforci la nostra posició davant de la Política de Reforma Pesquera Comunitària que la creiem fora de lloc en el cas de Catalunya".

D’altra banda, el director de Pesca i Afers Marítims del DARP , Hernan Subirats,  ha assenyalat "la importància de tenir llocs on el peix es reprodueixi. En aquesta línia els esculls artificials són fonamentals i molt importants i ja fa 20 anys que se n’estan fent i des d’aleshores hem  avançat molt". Per aquest motiu Subirats a dit que "aquest jornada és clau per acostar experiències i coneixement per potenciar la qualitat i l’eficàcia dels esculls artificilas".

A Catalunya, la major part dels esculls artificials estan pensats per fer la doble funció de protecció i producció de la franja del litoral. A més de restaurar les zones degradades i delimitar comunitats d’alt interès pesquer com la dels alguers, els esculls també serveixen per interrompre el pas de les xarxes de ròssec i garantir la regeneració de les espècies marines. Actualment a Catalunya hi ha 19 esculls artificials que preserven prop de 14.000 ha. de fons marí.

Les Administracions Públiques, els Centres  d’Investigació i les empreses que participen en les diferents fases d’implantació dels esculls artificials a la Mediterrània, volen desenvolupar criteris per a l’establiment dels futurs esculls artificials a partir de les experiències pròpies de cada país.

Barcelona, 19 de novembre de 2002

1  

Imatges

Primera trobada internacional d'experts en esculls artificials al Museu Marítim de Barcelona

Primera trobada internacional d'experts en esculls artificials al Museu Marítim de Barcelona 1175