Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Grau destaca la importància d'acostar les noves tecnologies al món rural

query_builder   16 gener 2003 14:28

event_note Nota de premsa

Grau destaca la importància d'acostar les noves tecnologies al món rural

RuralCat permetrà simplificar l’accés del col·lectiu rural a la informació, afavorir la transferència tecnològica, agilitar tràmits amb l’Administració, reforçar els processos de formació continuada i, al mateix temps, proporcionar espais de trobada on participar, debatre, comunicar-se i realitzar comerç electrònic de productes i serveis.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha presidit avui dijous, dia 16 de gener, la presentació del portal agrari RuralCat. Aquest projecte, el més ampli d’aquesta temàtica a l’Estat espanyol i que s’ha format a partir de la iniciativa del departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca amb la col·laboració del grup de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), pretén beneficiar el món rural de Catalunya amb les potencialitats que suposen les noves tecnologies de la comunicació i la informació (TIC) en aquest entorn.

Així, RuralCat té com a objectius donar una resposta positiva a les limitacions del medi rural per accedir a la informació i als serveis, enfortir el sentiment de pertinença al col·lectiu rural, i convertir-se en comunitat virtual de referència per als sectors agroalimentaris de Catalunya.

El conseller Grau ha dit que "el sector agrari  no ha d’estar al marge de les noves tecnologies i en un país on produïm de tot, només ens pot salvar si practiquem la innovació, qualitat i especialització".  Grau també ha recordat que "el sector agroindustrial té un pes molt important en l’economia catalana i és la primera indústria de Catalunya" .

Per aquest motiu, aquest portal té com a finalitats fer arribar informació útil per als agricultors, ramaders i les indústries agràries d’arreu del territori amb rapidesa i efectivitat, propiciar la formació i l’intercanvi de coneixements i experiències entre tots els agents del sector, ajudar a crear un nou canal que permeti la comercialització àgil de productes i serveis, i fer arribar informació als consumidors intermitjos i finals sobre l’origen i la qualitat dels productes.

Així mateix, Grau ha recordat que és molt important el diàleg entre les diferents organitzacions ja que esdevenen  entitats col·laboradores amb l’Administració,  i per tant en  aquest portal hi tenen cabuda, atesa la seva gestió".

En aquest sentit, inicialment els continguts d’aquest portal es centraran sobre quatre sectors: fruita dolça, vinya i vi, porcí i cunicultura. No obstant, progressivament s’aniran ampliant els sectors d’acord amb les demandes dels usuaris.

D’altra banda, Gabriel Ferraté, rector de la Universitat Oberta de Catalunya, ha destacat la importància d’aquest portal virtual, pioner  a l’Estat Espanyol, i ha assenyalat que és un producte amb molt de futur".

En concret, RuralCat conté un portal informatiu, una pàgina web amb serveis pensats per al món rural i agroalimentari de Catalunya i un sistema que permet vehicular, a través de la xarxa, la formació continuada que imparteix el DARP. A més, RuralCat, gràcies a la vinculació del projecte amb el grup UOC permet que els seus usuaris accedeixin a potents eines de comunicació, com el correu electrònic, els xats i els fòrums.

D’altra banda, RuralCat pretén ser sobretot un conjunt de comunitats virtuals on grups de persones amb interessos comuns (ramaders, agricultors, estudiants, professionals de l’assessorament, etc.) puguin intercanviar informació, documentació i fomentar la relació utilitzant les eines de comunicació amb una total autonomia dins del grup de treball.

RuralCat, també, pretén ser un portal personalitzat en funció dels interessos dels seus usuaris. Així, les dades de meteorologia que obté aquell que es connecta no són les generals de Catalunya, sinó les de la seva comarca amb apreciacions útils per a l’agricultura.

A l’acte de presentació, hi ha participat Santiago Planas, director del projecte i Lluís Pastor membre del Comitè Executiu de Rural Cat i director d’àrea de comunitats virtuals de l’empresa Gestió del Coneixement S.A., que ha desenvolupat el projecte. 

Així mateix,  han estat presents el director General de Producció i Agrària i Innovació Rural, Xavier Coll i el director General de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, Josep Tarragó.

Per poder consultar el portal: http://www.ruralcat.net

Barcelona, 16 de gener de 2003

1  

Imatges

Fotografia de l'acte de presentació

Fotografia de l'acte de presentació 1293