Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Es posa en marxa el Registre de la Vinya de Catalunya (RVC)

query_builder   31 juliol 2003 14:24

event_note Nota de premsa

Es posa en marxa el Registre de la Vinya de Catalunya (RVC)

Grau ha assegurat que aquest registre respon a l’aposta clara del Govern de la Generalitat de modernitzar els sectors productius i les eines que poden contribuir a augmentar el seu valor afegitAquest registre, el més avançat d’Europa, permetrà gestionar dades geogràfiques, ortofotografies i plànols cadastrals, i ha comptat amb un pressupost de 900.000 euros

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha presentat avui, dia 31 de juliol, el Registre Vitivinícola de Catalunya. Aquest Registre, el més avançat d’Europa, esdevé  un instrument fonamental per a l’ordenació del sector, i dóna compliment a la disposició addicional quarta de la Llei d’Ordenació Vitivinícola del aprovada al Parlament de Catalunya el Juny del 2002 sobre la integració d’un registre únic que integri tot el sector. Aquest Registre avança en més d’un any el compliment de les normatives europees pel que fa a aplicacions informàtiques georeferenciades.

L’objectiu principal del projecte és la creació d’una eina comú de gestió del potencial vitivinícola de Catalunya, on intereccionin tots els actors del cicle de la vinya i vi: DARP, INCAVI, Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen, Organitzacions Professionals, Cooperatives, Cellers i viticultors particulars, amb la finalitat d’unificar tota  la informació relacionada  amb el cicle vitivinícola, des de l’origen del raïm fins la producció, que permetrà controlar la traçabilitat del producte en tota la seva cadena de producció oferint una major confiança en el consumidor.

A més a més, la integració dels diferents registres que existien en un de únic,  permetrà conèixer en tot moment l’estat administratiu de les vinyes (drets, sol.licituds, etc.), a banda d’eradicar les plantacions il·legals, i millorar i agilitzar la gestió dels tràmits entre l’administració i el sector, optimitzar els recursos existents, tot garantint una major transparència i qualitat de la informació.

En aquest sentit, el conseller Josep Grau ha assegurat que aquest registre respon a l’aposta clara del Govern de la Generalitat de modernitzar els sectors productius i les eines que poden contribuir a augmentar el seu valor afegit. Grau ha agraït la col·laboració del sector vitivinícola de Catalunya per poder posar en funcionament aquest registre, que avui en dia és el més avançar d’Europa.

Grau ha ha remarcat la importància d’aquesta nova eina ja que contribuirà a potenciar la qualitat de les produccions de vinya, la seva identificació i en definitiva augmentarà el nivell de traçabilitat de l’elaboració dels productes vitivinícoles catalans.

Per a la realització del projecte s’han utilitzat les més innovadores tecnologies informàtiques on destaca una interfície gràfica d’alt rendiment desenvolupada en català. Aquesta interfície és la responsable de gestionar les dades geogràfiques (SIG), amb ortofotografies i plànols cadastrals i permetrà identificar la superfície de les diferents parcel·les vitivinícoles de Catalunya seguint la normativa de protecció de dades. El registre de la vinya funcionarà mitjançant internet amb l’objectiu d’estar obert a tots els integrants del sector de la vinya i del vi. Aquest nou registre inclou les dades de registre de parcel·les, registre de drets, registre de persones i entitats vinculades, registre de pesades de raïm a més a més, d’informacions cartogràfiques i informació històrica.

Aquest projecte que compta amb un pressupost de 900.000 euros  se suma a la forta aposta que el DARP esta duent a terme en la implantació de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC). En aquest sentit el Departament d’ Agricultura, Ramaderia i Pesca  va obtenir el passat mes de juny el reconeixement  a l’ Impacte social 2003 dels Premis La Salle Societat i Tecnología, per la seva contribució al reequilibri territorial a partir dels diferents  projectes duts a terme per la conselleria.

El sector vitivinícola de Catalunya té un pes molt important dins l’economia catalana. A Catalunya hi ha onze Consells Reguladors de Denominacions d’Origen. El mapa vitivinícola català és composa de 88.148 parcel·les vitícoles, que ocupen aproximadament unes 63.741 hectàrees de terra cultivable. El sector de l’elaboració del vi i el cava mou anualment uns 1.300 milions € que representen aproximadament  un 1,12%  del PIB català.

Barcelona, 31 de juliol de 2003

1  

Imatges

Presentació del Registre de la Vinya

Presentació del Registre de la Vinya 150