Salut

24 de març: Dia Mundial de la Tuberculosi [Actualitzada]

1.502 malalts han rebut a Catalunya teràpia d'observació directa

query_builder   21 març 2003 09:15

event_note Nota de premsa

24 de març: Dia Mundial de la Tuberculosi [Actualitzada]

1.502 malalts han rebut a Catalunya teràpia d'observació directa

El lema escollit aquest any per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb motiu del Dia Mundial de la Tuberculosi, que se celebra el proper 24 de març, és La teràpia d’observació directa (TOD) em va curar: també et curarà a tu!

La teràpia d’observació directa està recomanada per l’OMS com el millor tractament per controlar la tuberculosi. Consisteix a oferir la medicació adequada a tots els malalts i assegurar-se, mitjançant la presència d’un agent de salut, que se la prenen. Aquesta iniciativa es va portar a terme després de comprovar que una gran part dels malalts abandonaven el tractament un cop desapareixien els símptomes de la malaltia.

La teràpia d’observació directa consisteix a subministrar el medicament per via oral durant un període que oscil•la entre sis i vint-i-quatre mesos. La seva eficàcia s’ha demostrat en més de deu milions de malalts al món. L’abandonament del tractament o el fet que no se’n segueixin les pautes adequades afavoreixen la recaiguda dels malalts i tenen com a conseqüència que els bacils es converteixin en resistents al fàrmac.

A Catalunya, a través de la TOD s’han controlat 1.502 malalts entre 1993 i 2003 i s’ha aconseguit una taxa de curació del 89,5%. Han abandonat el tractament un 7% dels pacients.

El 1993, després de detectar que molts malalts abandonaven el tractament, el Departament de Sanitat i Seguretat Social va crear la Unitat de Tractament Observat Directament.

La funció d’aquesta Unitat és desenvolupar la TOD mitjançant els equips de teràpia d’observació directa ambulatòria (ETODA). Aquests equips s’encarreguen de garantir que el malalt amb problemàtica social segueixi correctament el tractament i, per aconseguir-ho, ofereixen una sèrie d’incentius als pacients.

Els incentius que utilitzen els ETODA són vals per a pensions i menjadors, entrepans, bitllets de transports, material per a la higiene, roba i ajuda per solucionar problemes socials. Es procura que un cop el malalt estigui donat d’alta tingui un lloc per viure, menjar, una feina i la situació legal resolta.

La teràpia d’observació directa també s’utilitza en centres penitenciaris, en centres de dispensació de metadona, en algunes àrees bàsiques de salut (ABS) i en consultes especialitzades.

A Catalunya, des de l’any 2000 es tracten cada any uns tres-cents cinquanta malalts de tuberculosi amb TOD, cosa que equival a un 20% dels casos notificats.

D’altra banda, la Unitat de Malalties del Tòrax de l’Institut Català de la Salut també fa controls de tuberculosi. En aquesta unitat es controlen un 10% dels casos de Catalunya, la majoria dels quals són contactes familiars i comunitaris del malalt. Aquest centre té horari de visita continuat des de les 8 del matí fins a 8 de la tarda i facilita la medicació al moment. Porta un control rigorós de l’assistència de les visites i del consum de la medicació i en alguns casos fa teràpia d’observació directa.

A Catalunya, l’any 2001 es van declarar 1.697 malalts de tuberculosi, cosa que representa una taxa de morbiditat de 27,4 per 100.000 habitants.

1  

Fitxers adjunts

Gràfics TOD

Gràfics TOD
PPT | 61