Empresa i Treball

9milions d'EUR en fons de finançament empresarial d'aquí al 2004

query_builder   22 octubre 2003 16:22

event_note Nota de premsa

9milions d'EUR en fons de finançament empresarial d'aquí al 2004

IGM WEB, Phoenix Imaging Technologies i Smart Impression reben una injecció de capital d’1,36 milions d’EUR, i s’anuncia la posada en marxa de dues noves empreses de base tecnològica (Open Wired i Engisoft)

Aquest matí, la Generalitat ha anunciat el tancament de cinc operacions relacionades amb els seus fons de finançament. A través del fons INVERNOVA, Phoenix Imaging Technologies i Smart Impression amplien el seu capital en 1,1 milions d’EUR, i mitjançant l’INVERTEC, l’empresa IGM WEB rep una injecció de 260 mil EUR. Aquests dos fons de finançament han estat creats per ajudar a empreses ja existents que volen invertir en projectes innovadors i tecnològics. El Director General d’Indústria, Antoni Gurguí, també ha fet pública la recent creació de dues noves empreses de base tecnològica (Open Wired i Engisoft) a través del Capital Concepte —línia d’inversió proporcionada per la Generalitat a les universitats, gestionada a través de la Xarxa de Trampolins Tecnològics.

Per tal de seguir aquesta trajectòria, el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme destinarà prop de 9 milions d’EUR per finançar noves operacions empresarials d’aquí a finals del 2004. 3 milions d’EUR aniran destinats a INVERNOVA, el fons de capital risc per a aquelles empreses tecnològiques i innovadores que requereixen aportacions des de 300.000 EUR fins a 1 milió. Els 5,7 milions restants s’adreçaran a l’INVERTEC, que té com a finalitat finançar les fases inicials de la vida d’un projecte tecnològic que requereix aportacions menors (fins a 300.000 EUR).

Projectes innovadors i tecnològics

Phoenix, que ha rebut fons INVERNOVA per valor de 0,5 milions d’EUR, és un dels proveïdors de referència en el món de la fotografia digital. Desenvolupa i comercialitza software per al tractament d’imatges digitals per a laboratoris fotogràfic, i botigues especialitzades i punts de venda. Actualment, Phoenix té un acord amb AGFA per a la distribució dels seus productes a través de la xarxa comercial d’aquesta marca a tot el món. Phoenix, a través del seu proveïdor oficial a l’Estat Via Carla, té una plantilla de 7 treballadors i l’any 2002, va facturar prop de 0,5 milions d’EUR.

El fons INVERNOVA ha contribuït amb 0,6 milions d’EUR a incrementar el capital d’Smart Impression. Aquesta empresa especialitzada en impressió digital de gran format, ofereix als seus clients un servei integrat d’arts gràfiques, impressió i acabats —disseny, fabricació i muntatges—, que s’utilitza en contextos publicitaris, actes institucionals, fires, entre d’altres. Smart, que compta amb 12 treballadors, va facturar l’any 2002 prop de 0,6 milions d’EUR.

El tancament de l’operació de 260 mil EUR amb l’empresa IGM WEB, suposa la primera operació duta a terme conjuntament amb un inversor privat. L’ampliació de capital d’aquesta empresa permetrà el desenvolupament d’un pla comercial que contempla l’expansió nacional i internacional dels seus productes. Aquesta empresa de software es dedica al desenvolupament de solucions pels sectors de l’oci, la cultura i el turisme. En aquest sentit ha creat un sistema de reserves i ticketing que permet acostar-se molt més als seus clients.

Prop de 200.000 EUR per a Open Wired i Engisoft

Gurguí també ha fet pública la posada en marxa de les empreses del ram de la informàtica Open Wired i Engisoft, que a través del trampolí tecnològic Innova de la Universitat Politècnica de Catalunya han rebut un impuls econòmic de 84.000 EUR i 87.000 EUR respectivament. El fons de finançament és el Capital Concepte, un instrument financer, impulsat per la Generalitat, que concedeix fins a 100.000 EUR a aquells projectes emprenedors que sovint no troben recolzament econòmic en la seva fase llavor.

Durant els darrers dos anys, la Generalitat ha impulsat la creació de 65 empreses de base tecnològica a través del Capital Concepte. D’aquestes empreses, 53 ja funcionen i les 12 restants es troben en fase de creació. Tot plegat, ha suposat una inversió de fins a 5,6 milions d’EUR.

Les 53 empeses que es troben en funcionament, han generat uns 260 llocs de treball directes —tècnics altaments qualificats— i uns 500 d’indirectes. Aquestes empreses es caracteritzen per ser molt actives en R+D, ja que el 15% destina més del 100% de les seves vendes a projectes d’R+D i un 20% més hi destina la meitat de les vendes. Aquests projectes han donat lloc a 24 patents d’àmbit internacional. 

Pel que fa a la seva facturació, l’any 2002 ho van fer per un import de 7,2 milions d’EUR, mentre que el primer semestre d’enguany ja han facturat per 6,5 milions d’EUR.

Aquestes empreses s’han creat a partir de la Xarxa de Trampolins Tecnològics, integrada actualment per cinc universitats catalanes —UPC, UAB, UB, La Salle i UdG— i dues escoles de negocis —IESE i ESADE. Aquesta xarxa té l’objectiu de fomentar l’aparició d’empreses de base tecnològica en l’entorn universitari i seleccionar aquells plans de negoci més sòlids per ser posteriorment recolzats per la Generalitat a través dels ajuts de Capital Concepte.

- A la imatge de la roda de premsa d’avui que us adjuntem podeu veure-hi d’esquerra a dreta: Marc Lloveras, d’Invertec; Núria Bosch, de Capital Concepte; Antoni Gurguí, Director General d’Indústria de la Generalitat, i Robert Gili, d’Invernova.

1  

Imatges

Imatge de l'acte d'avui

Imatge de l'acte d'avui 762