Empresa i Treball

L'Institut Català del Consum presenta un decàleg que reuneix els principals consells de seguretat en la compra de joguines.

query_builder   12 desembre 2002 09:50

event_note Nota de premsa

L'Institut Català del Consum presenta un decàleg que reuneix els principals consells de seguretat en la compra de joguines.

La Direcció General de Consum retira 5.884 unitats d’unes armes d’imitació i de joguina que no complien la normativa de seguretat dels productes. El Director General de Consum, Josep Tous, ha presentat avui el decàleg de recomanacions per la compra de joguines i ha fet balanç de les joguines alertades i retirades del mercat per no complir la normativa establerta.

Decàleg de consells de seguretat en la compra de joguines

1. Les joguines han de servir per divertir als petits i convertir-los en protagonistes.

2. S’ha de tenir en compte l’edat i maduresa de la persona destinatària: cal demanar consell als educadors.

3. S’han de valorar els continguts dels jocs i els aspectes educatius: cal evitar la distinció sexista i la incitació a la violència.

4. El segell CE a la joguina indica que compleix la normativa vigent de seguretat.

5. Cal llegir les etiquetes, les regles i les instruccions del joc per comprovar si són les adequades per a cada edat.

6. Es recomana no deixar les compres de joguines per als últims dies: es guanya en qualitat i servei.

7. Cal tenir en compte altres aspectes importants com la senzillesa, la resistència i la relació qualitat-preu.

8. Cal exigir la factura o tiquet de compra per poder fer qualsevol reclamació.

9. Cal comprovar la garantia per assegurar la reparació o la substitució d’una joguina defectuosa.

10. Cal reciclar les joguines que no es fan servir: les que estan en bon estat, es recomana fer-les arribar als infants sense recursos i les que estan fetes malbé, cal dipositar-les al contenidor corresponent o a la deixalleria.

Normes de seguretat i etiquetatge en joguines

A més de tenir en compte la qualitat de la joguina és imprescindible que aquesta sigui un producte segur, els fabricants tenen que complir amb unes normes mínimes de seguretat entre les que destaquen:

- La prohibició de fabricar joguines amb materials tòxics, inflamables o explosius. Únicament es permet aquestes substàncies amb un límit de concentració i degudament especificats a l’etiquetatge.

- Els components de les joguines per nens menors de 36 mesos han de ser grans perquè el nen no se les pugui empassar.

- Cap joguina pot portar més de 24 volts de tensió.

- Les joguines que proporcionin mobilitat al usuari han d’incorporar un sistema de fre adequat a la energia de la joguina, inofensiu i de fàcil utilització.

L’etiquetatge ha d’incorporar el marcatge CE de la Unió Europea; el nom, raó social i marca del producte; l’adreça del fabricant o del seu representant a la UE; la potència màxima, tensió d’alimentació i consum energètic (per funcionament de productes de consum elèctric); i les instruccions i advertències d’ús.

Balanç de les actuacions de la Direcció General de Consum en la retirada i destrucció de joguines l’any 2002

Cada any arriben a Catalunya tones de mercaderies d’arreu del món, les autoritats de consum són les responsables de vetllar perquè aquests productes compleixin les normatives de seguretat  i en cas contrari retirar-les del mercat.

El sistema d’alertes de productes garanteix la ràpida comunicació entre països i permet una actuació immediata de l’Administració.

Joguines alertades l’any 2002

Família de joguinesNombre d’alertes

Pistoles6

Patinets19

Ninots de peluix26

Baldufes3

Puzzles6

Disfresses6

Clauers4

Flotadors i joguines aquàtiques10

Cotxes de joguines i accesoris9

Material escolar12

Varis17

Total118

Unitats destruïdes

ProducteNombre d’unitats

Pistoles d’imitació i de joguina5.884

Baldufes2.000

Boes de plomes1.418

Gossets de peluix a piles91

Total9.393

Retirada i destrucció de pistoles d’imitació i de joguina

Aquest any s’han destruït 5.884 unitats d’unes pistoles d’imitació i de joguina al ser considerats objectes perillosos per la salut de les persones. Un projectil, una bola petita, disparada amb aquestes joguines podia travessar un full o un cartró.

Les pistoles retirades representaven un risc per la salut dels consumidors i no complien la normativa d’etiquetatge al estar escrites únicament en idioma estranger.

Després del procediment administratiu que inclou l’ordre de destrucció de les joguines defectuoses, es notifica al majorista que té l’obligació de transportar el material a una planta autoritzada per la Junta de Residus, on els inspectors de consum certifiquen la seva destrucció.

Barcelona, 11 de desembre de 2002

Podeu obtenir fotografies de la presentació i dels productes retirats per la Direcció General de Consum a través del servei fotogràfic de l’Agència Efe, i al web del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme www.gencat.es/dict

1  

Imatges

2456.jpg

2456.jpg 143