Titular
Alba Vergés
Responsable comunicació
Marc Batalller
Contacte amb mitjans
Trav. de les Corts, 131-159 (Pavelló Ave Maria)Tel. 93 227 29 10
Fax. 93 227 29 90
Web del departament
Mail de contacte
query_builder 12 desembre 2002 14:45
event_note Nota de premsa
Durant les setmanes 45 (del 3 al 9 de novembre de 2002) a 16 (del 13 al 19 d’abril de 2003) està en funcionament el sistema de vigilància epidemiològica de la grip i d’altres virus respiratoris que es duu a terme cada any durant tot el període habitual de més activitat de la malaltia. Aquest sistema té per objectius estudiar el comportament gripal, detectar l’inici de l’epidèmia i caracteritzar els virus circulants mitjançant la utilització d’indicadors de mortalitat, de morbiditat i de confirmació microbiològica.
El nombre de centres sentinella participants en el Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC) per a la present temporada és de 22 i es troben distribuïts per diverses comarques de Catalunya.
El PIDIRAC està basat en l’estudi de diversos indicadors de mortalitat, de morbiditat i microbiològics:
Els indicadors de mortalitat proporcionen informació de la mortalitat de la ciutat de Barcelona i de 6 municipis de la província (figures 1 i 2).
Els indicadors de morbiditat recullen les dades de morbiditat atesa proporcionades pels equips d’atenció primària (EAP) sentinella participants en el sistema; aquestes:
Visites domiciliàries de medicina general totals
Visites domiciliàries de medicina general per infeccions respiratòries agudes
Visites domiciliàries de medicina general per síndromes gripals
Visites domiciliàries de pediatria
Visites programades al centre
Visites per síndromes gripals ateses al centre
L’evolució presentada pels indicadors de morbiditat atesa es mostra a les figures 3 a 6. Les visites domiciliàries per síndromes gripals i pediàtriques no es representen gràficament pel seu nombre de casos reduït.
Microbiologia: els centres sentinella recullen mostres d’aquells pacients (nens i adults) que, coincidint amb un increment de processos respiratoris aguts, tenen una clínica típica de grip o d’infecció respiratòria aguda.
Els virus que s’estudien, a més del gripal, són el virus respiratori sincicial, els parainfluença 1, 2 i 3 i l’adenovirus.
Situació actual dels indicadors: Els indicadors de mortalitat i els de morbiditat compresos en les figures 3 a 5, continuen estables fins el moment, estant situants a uns nivells habituals en aquesta època de l’any i no reflecteixen l’existència d’activitat epidèmica generalitzada. Les visites per síndromes gripals ateses al centre, que es representen gràficament a la figura 6, presenten una tendència ascendent, encara què amb notables oscil.lacions.
De les mostres analitzades al laboratori, 11 han resultat positives a virus gripal B, 2 a adenovirus, 1 a virus respiratori sincicial (VRS) i altres 2 són una doble infecció a VRS i adenovirus. Totes les mostres positives procedeixen de pacients en edats pediàtriques.
A més, en 10 mostres recollides de casos que han format part de dos brots escolars d’infecció respiratòria aguda, s’han identificat 4 virus gripals B i 1 VRS (3 mostres encara en procés).
Els resultats de laboratori senyalen un predomini del virus gripal B com a causant de casos esporàdics i brots localitzats, que afecten sobretot a nens en edat escolar. Tanmateix, també es detecta la circulació d’altres virus respiratoris en nens.
La situació observada a la resta de l’Estat, així com a a d’altres països europeus és similar, detectant-se també un predomini del virus B en edats pediàtriques.
Respecte als 3 casos produïts pel virus B, causants d’una clínica atípica i més greu en nens entre 11 i 13 anys d’edat, que van aparèixer a les Ïlles Balears, sembla que s’ha tractat d’un fet aïllat i no ha estat detectat en cap altre lloc. Encara no es disposa dels resultats finals de la caracterització antigènica d’aquests virus. Els tres pacients han evolucionat favorablement.
L’activitat gripal en aquest moment a Catalunya és deguda al virus B, presenta un caràcter moderat i afecta a la població pediàtrica, entre la qual està produint brots localitzats i casos esporàdics .
1