Direcció General de Comunicació

S'amplia el límit d'edat dels expresos del franquisme que poden sol·licitar indemnitzacions

query_builder   3 desembre 2002 17:46

event_note Nota de premsa

S'amplia el límit d'edat dels expresos del franquisme que poden sol·licitar indemnitzacions

El Consell Executiu ha aprovat el Decret pel qual s’amplien els supòsits per accedir a les indemnitzacions per haver patit privació de llibertat durant el franquisme. En concret, aquest nou Decret permetrà sol·licitar la indemnització a totes aquelles persones que tinguessin menys de 65 anys a 31 de desembre de 2000, i que varen patir com a mínim un any de presó durant el franquisme.

Per a la presentació de les sol·licituds, els interessats es podran adreçar al punt d’atenció als expresos, ubicat al carrer Gravina núm. 1 (Tel. 93 270 30 70), a les oficines de Benestar Social o trucar al 012.

El termini per a presentar la sol·licitud serà de 6 mesos a partir de la publicació d’aquest Decret al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), publicació que previsiblement s’efectuarà la primera quinzena d’aquest mes de desembre.

Cal recordar que la Generalitat concedeix aquests ajuts des de l’any 2000, quan es va decidir ampliar les indemnitzacions concedides pel Govern central als expresos polítics del franquisme. Els ajuts de la Generalitat van ampliar els supòsits de concessió pel que fa al temps (només cal acreditar un dia de llibertat per a acollir-se a la indemnització), pel que fa als beneficiaris (fills discapacitats  menors de 65 anys), i pel que fa als llocs on es va produir la privació de llibertat (camps de concentració i batallons disciplinaris).

A hores d’ara s’han presentat un total de 36.300 sol·licituds, 9.724 dels quals ja han estat resolts i han rebut ajuts per valor de 26 milions d’euros (4.300 MPTA). Amb l’objectiu d’agilitar el procés de contrastació de dades, la Generalitat ha renovat el conveni entre el Ministeri de Defensa i la UAB, per tal de permetre que cinc estudiants universitaris duguin a terme les tasques de recerca i documentació a l’Arxiu Militar de Guadalajara.

1  

Fitxers adjunts

expresos franquisme

expresos franquisme
DOC | 24