Direcció General de Comunicació

Més de la meitat dels catalans dóna suport a la proposta de redactar un nou Estatut

La Generalitat es manté com l'administració pública més ben valorada i els enquestats destaquen especialment la tasca

query_builder   8 gener 2003 17:26

event_note Nota de premsa

Més de la meitat dels catalans dóna suport a la proposta de redactar un nou Estatut

La Generalitat es manté com l'administració pública més ben valorada i els enquestats destaquen especialment la tasca

Més de la meitat dels catalans, un 55,5%, són partidaris de lelaboració d’un nou Estatut que doti de major autonomia Catalunya segons les dades que es desprenen del Baròmetre de l’Acció del Govern elaborat el passat mes de desembre. El mateix estudi demostra que els problemes de caire econòmic i la immigració són les principals preocupacions dels catalans. Els enquestats donen un ampli suport a les propostes d’ajut a les famílies, d’accés a l’habitatge i de millora de les pensions de viduïtat, que ha engegat el Govern català i destaquen especialment la política de l’executiu en defensa de la llengua, la cultura i l’atenció sanitària. Els ciutadans segueixen posant bona nota al Govern català i a la seva política amb un 6.

Els problemes econòmics de Catalunya, la principal preocupació

A l’igual que el mes de juliol, els enquestats consideren com a problema més important per a Catalunya les qüestions de caire econòmic (el juliol ho creia el 51,2%, mentre que al desembre ho creu el 60,4%). El segon problema que preocupa als catalans és la immigració, malgrat que ha perdut pes ja que només el menciona el 21,4% dels enquestats, davant el 36,1% que ho va fer en el Baròmetre del juliol. El terrorisme i la seguretat ciutadana també preocupen als catalans (un 18,2% el desembre, un 15,7% del juliol). La preocupació per l’habitatge ha augmentat respecte el Baròmetre de juliol i hores d’ara la menciona  un 14% dels enquestats.

La marea negra del Prestige i els efectes a les costes de Galícia  és el fet dels últims mesos que més recorden els enquestats en referència a l’actualitat a Espanya (el 92,7%), seguit pel terrorisme d’ETA (un 1,3%) i les detencions d’etarres (1,3%), entre altres. En el cas de Catalunya, tot i que el 52,8% dels entrevistats no menciona o no recorda cap esdeveniment notori, el més citat és 

el conflicte del partit Barça –Madrid (7,2%) i els canvis al Govern de la Generalitat (6%).  També es citen els accidents mortals de trànsit (4,9%), l’atur i la precarietat laboral (3,5%), les inundacions i els aiguats (3,4%), el judici de la farmacèutica d’Olot (2,8%) i l’atracament de Terrassa (2,3%).

Jordi Pujol, el líder més ben valorat

Pel que fa a la valoració dels diversos líders polítics de Catalunya, el president de la Generalitat és el més ben valorat. Jordi Pujol té una puntuació d’un 6,2. El segueixen empatats Pasqual Maragall i  Artur Mas amb un 5,9; Josep Antoni Duran i Lleida amb un 5,8 i Josep Lluís Carod Rovira amb la mateixa puntuació. Després venen Joan Saura amb un 5,6, Josep Piqué amb un 4,7 i Josep Montilla amb un 4,6.

Amb l’objectiu de conèixer i seguir de manera sistemàtica l’estat de l’opinió pública catalana en relació a la situació del país i l’actuació del Govern, la Generalitat realitza cada 6 mesos un estudi, el Baròmetre. L’empresa encarregada de fer aquest estudi ha estat Line Staff, que ha obtingut els resultats a través d’una mostra de 2.000 persones (davant les 1.400 persones del Baròmetre del juliol) representativa de la distribució de la població a Catalunya. Es compta amb un marge d’error màxim del 2,2% i un interval de confiança del 95,5%. Les enquestes es van dur a terme, via telefònica, entre el 9 i el 20 de desembre  de 2002.

Barcelona, 8 de gener de 2003

1  

Fitxers adjunts

Informe del Baròmetre Desembre 2002

Informe del Baròmetre Desembre 2002
DOC | 345