Direcció General de Comunicació

La Generalitat assumirà les despeses del recurs contra la condemna a mort a Joan Peiró

L'objectiu és restituir la memòria del líder sindical i exministre de la Segona República afusellat pel règim franquista

query_builder   18 febrer 2003 14:31

event_note Nota de premsa

La Generalitat assumirà les despeses del recurs contra la condemna a mort a Joan Peiró

L'objectiu és restituir la memòria del líder sindical i exministre de la Segona República afusellat pel règim franquista

La Generalitat assumirà les despeses necessàries perquè la família de Joan Peiró (Barcelona, 1887 Paterna (València), 1942) pugui presentar al Tribunal Suprem un recurs de revisió del consell de guerra que el va condemnar a mort. Així ho ha confirmat el secretari general de Presidència, Carles Duarte, a l’advocat de la família de Peiró, Josep Cruanyes. D’aquesta manera el Govern dóna compliment a la resolució del Parlament que l’insta a auxiliar els familiars dels condemnats catalans durant el franquisme per raó del seu càrrec polític o sindical.

En la trobada, que s’ha fet al Palau de la Generalitat, també hi ha assistit el diputat d’Esquerra Republicana, Joan Ridao, que és secretari de la Comissió d’Organització i Administració de la Generalitat i Govern Local al Parlament de Catalunya; i també l’historiador Josep Puig i el periodista Joan Catà, membres de la comissió ciutadana per a la restitució de la memòria de Joan Peiró.

Joan Peiró va néixer a Barcelona el 1887. Va ser secretari general de la CNT. Per raons professionals va anar a Mataró, on va viure entre 1923 i 1937. La Federació Anarquista Ibèrica (FAI) el va acusar de reformista, especialment després de la publicació de Perill a la reraguarda (1936). Va ser el director de la publicació “Solidaridad Obrera” i el 1936 va ser nomenat ministre del govern de Largo Caballero. Després de la Guerra Civil Joan Peiró es va exiliar a França. L’any 1940 la policia francesa el va detenir i el va lliurar a la Gestapo, que el van entregar al règim de Franco. Va ser empresonat a València i el 1942, després d’un judici sumari, el van executar a la localitat de Paterna.

El juliol passat la Generalitat ja va arribar al compromís de pagar les despeses de la revisió de la sentència que va a condemnar a mort l’anarquista Salvador Puig Antich, executat el 1974.

1  

Imatges

Fotogtrafia (Ruben Moreno)

Fotogtrafia (Ruben Moreno) 223