Direcció General de Comunicació

Artur Mas: la identitat catalana ningú ens l'ha regalada, ens l'hem guanyada a pols sense decret ni constitució"

Artur Mas defensa que Catalunya "és una ànima diferent" dins d'Espanya

query_builder   31 gener 2003 16:01

event_note Nota de premsa

Artur Mas: la identitat catalana ningú ens l'ha regalada, ens l'hem guanyada a pols sense decret ni constitució"

Artur Mas defensa que Catalunya "és una ànima diferent" dins d'Espanya

El conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas, ha intervingut aquest matí a Madrid a la conferència esmorzar del Foro Europa, que organitzen Nueva Economía i Europa Press. En la seva intervenció, Artur Mas, ha volgut deixar clar que la identitat catalana “no ens l’ha regalada ningú, ens l’hem guanyada a pols sense decret ni Constitució”. Segons Mas, “no només som una nació per la nostra història, ni per un cop de decret” sinó que Catalunya disposa del reconeixement que té “gràcies a què els catalans sempre han lluitat per mantenir la seva pròpia identitat”.

A més, el conseller en cap, ha criticat l’actitud dels últims mesos del Govern espanyol i d’algunes de les seves principals institucions polítiques. En paraules d’Artur Mas, “si Espanya treu pit existeix el risc que Catalunya no consideri com a seu el projecte i no s’hi senti còmode”. Cal recordar que en aquest mateix marc, hi va intervenir fa una setmana el president del Tribunal Constitucional, Manuel Jiménez de Parga. D’aquesta manera, replicant les afirmacions de Jiménez de Parga, Artur Mas ha assegurat que els catalans “reclamem no només ser una cara més d’Espanya sinó disposar d’una ànima diferent”. Davant una audiència d’unes 150 persones, entre empresaris, polítics i representants d’embaixades i consulats, Artur Mas ha insistit que “Catalunya és una nació no per molestar sinó por consolidar la nostra identitat i configurar una Espanya diferent”.

Mas: “Segur que aconseguirem un nou Estatut per a Catalunya”

El conseller en cap s’ha mostrat confiat que Catalunya disposarà d’un nou Estatut. “Ens caldrà insistir-hi, 1, 2 o 3 vegades, però l’aconseguirem dins de la legalitat, per la via del pacte, de forma pacífica i amb voluntat d’implicació en el conjunt de l’Estat”. Artur Mas ha arribat a insinuar que el projecte d’un nou Estatut presentat amb aquestes condicions “té molta més potència” del que ”alguns poden arribar a preveure".

Preguntat sobre la possibilitat d’implicar-se en el Govern espanyol, Mas ha assegurat que “el nostre projecte no té com a prioritat formar part de l’executiu central”. De tota manera, Mas no ho ha descartat sempre i quan s’arribi a plantejar “un bon encaix Catalunya-Espanya i que s’acceptin les nostres tesis fonamentades en un nou Estatut”. La nostra intenció, ha dit Mas, no és “fugir d’Espanya”, sinó “aconseguir més veu pròpia per als catalans i el seu país”.

“Espectacle impropi” de la UE

Referent a la possibilitat d’un conflicte bèl.lic amb Irak, el conseller en cap, Artur Mas, ha valorat com a “espectacle impropi” que Europa no tingui “veu comuna” en matèria de política exterior i mantingui, en l’actualitat, postures diferents sobre l’actuació davant la crisi de l’Irak. Mas ha explicat que el Govern català “no donarà suport” a un atac unilateral contra Sadam Husseïn ni tampoc a una guerra que “divideixi a la comunitat internacional”. En aquest sentit, ha remarcat la importància d’aconseguir “una cobertura conjunta de les Nacions Unides” i ha acusat al president del Govern central, José Maria Aznar, de ser “incapaç” de defensar una veu comuna a Europa”.

Barcelona, 31 de gener de 2003

1  

Imatges

Fotografia de l'acte (Jordi Bedmar)

Fotografia de l'acte (Jordi Bedmar) 227