Direcció General de Comunicació

La Generalitat demana al ministre de Foment que "escolti la demanda unànime de la societat catalana" i apliqui un nou model de gestió a l'aeroport de Barcelona

Artur Mas i Felip Puig s'han reunit aquest matí amb els integrants del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona

query_builder   5 febrer 2003 14:53

event_note Nota de premsa

La Generalitat demana al ministre de Foment que "escolti la demanda unànime de la societat catalana" i apliqui un nou model de gestió a l'aeroport de Barcelona

Artur Mas i Felip Puig s'han reunit aquest matí amb els integrants del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona

El conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques i Portaveu del Govern, Felip Puig, s’han reunit aquest matí amb els promotors del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona per estudiar la viabilitat d’un canvi en la gestió de l’aeroport d’El Prat. Després de la trobada, els consellers Artur Mas i Felip Puig han acordat sol·licitar una reunió amb el ministre de Foment, Francisco Álvarez Cascos, “per tal que s’adoni que, a més de la Generalitat de Catalunya que ja defensava una gestió diferent de l’aeroport des de fa anys, la societat civil catalana unànimament també n’és partidària”.

El conseller Felip Puig, avui mateix enviarà una carta al ministre Cascos demanant la convocatòria d’aquesta reunió durant les properes setmanes comptant amb l’assistència de representants de la Generalitat, del propi Pla Estratègic Metropolità i de l’Estat.

A la trobada hi han assistit el president de la Comissió d’Estratègia del Pla Estratègic metropolità, Josep Miquel Abad, el president del Cercle d’Economia, Antoni Brufau, el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, el president del Consell d’Administració de la Fira, Jaume Tomàs, el president del Consorci de la Zona Franca, Enric Lacalle, el secretari general de CCOO, el segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Cuervo, el secretari general de Foment, Joan Pujol, Francesc Santacana, de la Fundació Bosch i Gimpera de la UB i el president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Joaquim Tosas.

Demanda de canvi de gestió des del 1999

Tots els presents han acordat que l’aeroport del Prat és “un element estratègic de primer ordre” i que “cal fugir de la lògica administrativoburocràtica del model actual”. En aquest sentit, el conseller Felip Puig, ha recordat que l’any 1999 el seu departament ja va presentar la demanda d’un canvi de gestió de l’aeroport i que, fins i tot, fa poques setmanes va remetre a Foment una proposta d’estatuts del consorci de gestió de l’aeroport. En aquest sentit, la proposta que sempre ha fet la Generalitat és que la gestió de l’aeroport sigui compartida per les administracions central, catalana i local i participada per la societat civil. El Govern català considera que la voluntat unànime de la societat civil catalana “reforça encara més” la voluntat de la Generalitat de defensar un model alternatiu de gestió.

Durant la reunió s’ha estudiat el document que han elaborat els promotors del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona que proposa “una gestió empresarial i professional equiparable a l’habitual en els principals aeroports europeus” (Frankfurt, Munic, Milà, Amsterdam, Viena, Copenhaguen, París i Manchester). Segons el document “el holding AENA impedeix als aeroports espanyols tenir autonomia de gestió i competir entre ells” i considera que si a l’aeroport del Prat “se li deixés jugar les seves cartes” la lògica del mercat ens portaria cap a un “model bipolar” on hi quedaria “més fidelment reflexada“ la realitat demogràfica i econòmica catalana.

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona ha fet una compartiva amb els models de gestió dels principals aeroports europeus i considera que la gran majoria “disposen d’una àmplia autonomia de gestió” tot i mantenir “una presència de capital públic important en l’accionariat”. A més, es proposa construir una ciutat aeroportuària similar a les dels aeroports d’Amsterdam o París i que aprofiti les potencialitats econòmiques de la comarca del Baix Llobregat des de Montjuïc fins al campus de Castelldefels.

1  

Imatges

Fotografia de l'acte. Ruben Moreno

Fotografia de l'acte. Ruben Moreno 198