Direcció General de Comunicació

El Windows XP Domèstic i l'Office 2003 es comercialitzaran en català gràcies a un conveni entre la Generalitat i Microsoft

Artur Mas assegura que l'acord demostra que el català és una llengua viva i útil

query_builder   8 maig 2003 11:30

event_note Nota de premsa

El Windows XP Domèstic i l'Office 2003 es comercialitzaran en català gràcies a un conveni entre la Generalitat i Microsoft

Artur Mas assegura que l'acord demostra que el català és una llengua viva i útil

La Generalitat de Catalunya i l’empresa Microsoft han firmat avui un acord per adaptar el programa Windows XP Domèstic i Office 2003 al català. El conveni s’emmarca en una collaboració global que preveu posar en marxa una sèrie de programes i activitats relacionades amb l’adopció i el foment de les noves tecnologies a la societat catalana, amb la finalitat de promoure el seu ús entre els ciutadans.

L’acord firmat avui pel conseller en cap, Artur Mas i el president de Microsoft, Steve Ballmer, permetrà l’adaptació al català de la versió domèstica de Windows XP, com ja es va fer fa un any per a la versió professional d’aquest sistema operatiu. Amb l’acord firmat avui la Generalitat, vol donar un nou impuls a la normalització lingüística del català, tenint en compte que els programes informàtics són una eina quotidiana i bàsica per aquesta normalització i per al desenvolupament de la Societat de la Informació. En aquest sentit, Artur Mas ha assegurat que “l’acord demostra que el català és una llengua viva i útil, i això és el que la Generalitat vol, que la gent de Catalunya ho senti d’aquesta manera”.

El conseller en cap ha agraït la sensibilitat i l’interès de Microsoft per haver arribat a la signatura d’aquest conveni. Artur Mas ha recordat que aquest és el primer conveni d’aquestes característiques que Microsoft firma per l’adaptació dels seus programes a una llengua sense Estat. Artur Mas ha dit que “es demostra que en la defensa de la llengua el Govern de Catalunya va per davant de tothom”.

Per la seva banda, Steve Ballmer ha declarat que “per a Microsoft és molt satisfactori firmar aquest acord amb el Govern català, ja que és una de les regions tecnològicament més avançades d’Espanya”. Ballmer ha afegit que “la tasca de Microsoft sempre ha estat la de facilitar i generalitzar l’ús de la informàtica a tots els nivells, cosa que inclou l’adaptació, traducció i localització dels seus productes, com a element bàsic en el procés de normalització lingüística”.

Segons el que estableix l’acord de col•laboració, Microsoft cedirà gratuïtament la seva tecnologia LIP (Language Interface Pack) a la Generalitat per al desenvolupament de les actualitzacions en català que els usuaris es podran descarregar de manera gratuïta a partir d’avui, des de la pàgina web de l’Administració Oberta de Catalunya (www.cat365.net ) i també des d’una pàgina habilitada per Microsoft (www.microsoft.com/spain/windowsxp/catalan).

L’acord també preveu l’adaptació al català de la propera versió de Microsoft Office. Així, i coincidint amb el seu llançament a nivell mundial el segon semestre d’aquest any, els usuaris d’Office 2003 tindran la possibilitat de tenir-lo en català descarregant des de internet el mòdul corresponent i de manera gratuïta.

Segons diversos estudis, en els països més avançats del món el 60% de llars tenen ordinador. Els mateixos estudis situen Catalunya en el 48%. Davant d’aquesta dada Artur Mas ha assegurat que “Catalunya van pel camí d’estar a dalt de tot, i això també val per la nostra adequació com a Govern en el camp de les noves tecnologies”.  En la signatura de l’acord hi han estat presents el conseller de cultura, Jordi Vilajoana, el secretari del Govern, Antoni Vives i el Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Alvinyà.

Iniciatives en l’àmbit educatiu

En el marc de col•laboració entre la Generalitat i Microsoft, s’han desenvolupat altres projectes en l’àmbit educatiu que pretenen facilitar als centres educatius i el personal docent les últimes eines tecnològiques. Així, hi ha converses molt avançades perquè Microsoft desenvolupi a Catalunya el programa Microsoft IT Academy, dirigit als centres de formació professional, per a proporcionar-los els recursos necessaris que els permetin oferir als seus alumnes un aprenentatge d’alta qualitat de les tecnologies Microsoft.

D’altra banda, Barcelona serà per tercer any consecutiu la seu del TechEd, la trobada de Microsoft que reuneix professionals de noves tecnologies, i que està previst que reuneixi més de 5.000 assistents entre el 30 de juny i el 4 de juliol. Microsoft és una empresa fundada l’any 1975 i és el líder mundial de software per a informàtica personal i d’empreses.

1  

Imatges

Fotografia (Jordi Bedmar)

Fotografia (Jordi Bedmar) 567