Drets Socials

La consellera Anna Simó presideix la firma d'un conveni per millorar la qualitat de vida de persones amb senilitat i endarreriment mental

La Fundació Vodafone aporta 60.000 euros a la Federació APPS per fer un estudi prospectiu

query_builder   6 abril 2004 16:30

event_note Nota de premsa

La consellera Anna Simó presideix la firma d'un conveni per millorar la qualitat de vida de persones amb senilitat i endarreriment mental

La Fundació Vodafone aporta 60.000 euros a la Federació APPS per fer un estudi prospectiu

La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, ha presidit aquest matí la firma d’un conveni de col·laboració entre la Federació Catalana Pro-Persones amb Retard Mental (APPS) i la Fundació Vodafone, per impulsar el projecte Sèneca, destinat a persones amb senilitat i endarreriment mental. La firma de l’acord ha anat a càrrec del president de la Federació APPS, Salvador Curcoll,  i el director general de la Fundació VODAFONE, José Luis Ripoll. A l’acte també hi ha assistit Joan Guitart, president de l’Agència de Patrocini i Mecenatge de la Generalitat, que ha gestionat el conveni.

A través del conveni, que se signa per segon any consecutiu, la Fundació Vodafone aporta 60.000 euros a la Federació APPS durant l’any 2004 per realitzar aquest estudi, que s’emmarca en el projecte Sèneca (Senilitat i Endarreriment mental).

El projecte SENECA té l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones d’edats superiors als 40 anys afectades de retards mentals lleus i moderats. El projecte, coordinat per l’Institut per a l’atenció i la recerca en la discapacitat psíquica (INARP) i patrocinat per l’APPS, té per objectiu quantificar les necessitats assistencials i socials de les persones amb retard mental lleu i moderat majors de 40 anys, comparant-les amb les de les persones amb retard mental lleu i moderat menors de 40 anys, i amb les de les persones amb demència tipus alzheimer.

L’estudi de l’envelliment en les persones amb retard mental és un àrea de recent interès. Fins no fa molts anys, les condicions de vida de la majoria d’aquestes persones, independentment de la gravetat de les seves afectacions, els conduïa a una mort prematura a edats precoces. Actualment la situació ha canviat i, a l’igual que la població general, l’envelliment de les persones amb retard mental és un fet contrastable, fruit de la millora en l’assistència sanitària i de les condicions de vida, que es combinen per augmentar les expectatives de vida.

A l’any 2000, com a resposta a les necessitats de les entitats davant del repte d’atendre a un col·lectiu de persones en edat avançada que demandaven una atenció diferenciada a la que es proveïa atenent al model d’atenció dels serveis socials actuals, es va iniciar el projecte Sèneca. Estudi que es va iniciar i s’està desenvolupant gràcies a la iniciativa de 27 entitats federades que han vist la necessitat de detectar i conèixer les necessitat de les persones en procés d’envelliment, per poder planificar els suports adequats a la nova situació.

En el marc del projecte Sèneca, la Federació Catalana Pro-Persones amb Retard Mental (APPS) i la Fundació Vodafone vabn subscriure l’any 2003 un acord per dur endavant un estudi sobre un univers de 1.050 persones amb retard lleu, moderat i Alzheimer, durant cinc anys i amb seguiments i avaluacions anuals sobre dades demogràfiques, salut general, marcadors clínics d’envelliment i dependència familiar entre d’altres. A grans trets, el projecte avalua les següents variants:

Dades demogràfiques, personals i familiars Capacitat d’adaptació i funció cognitiva Salut general Marcadors clínics d’envelliment Salut mental i trastorns de conducta Dependència familiar Avaluació de processos i necessitats de suport Demanda assistencial

Els objectius secundaris de l’estudi són construir un model de predicció que permeti determinar quina influència tindrien determinades actuacions sobre el sistema socioeconòmic, comparar les necessitats en funció de l’edat, comprovar les diferències segons el tipus de deficiència i definir el patró clínic d’envelliment d’aquest sector de la població.

Per finançar l’estudi, la Fundació Vodafone va aportar 60.000 euros l’any 2003 i, a través del conveni subscrit avui, hi aporta la mateixa quantitat per a l’any 2004.