Drets Socials

La Generalitat lliura els premis Serra i Moret i de Civisme als mitjans de comunicació

El dia de Sant Jordi es lliuren aquests premis

query_builder   22 abril 2003 16:57

event_note Nota de premsa

La Generalitat lliura els premis Serra i Moret i de Civisme als mitjans de comunicació

El dia de Sant Jordi es lliuren aquests premis

Coincidint amb la diada de Sant Jordi, el Departament de Benestar i Família lliura els premis Serra i Moret i de Civisme als mitjans de comunicació. L’acte, que tindrà lloc a la una del migdia a l’auditori del Palau de la Generalitat, serà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, que estarà acompanyat per la consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, i es clourà amb el concert de la formació Ensemble Vocal Instrumental Cambra’16, dirigida per Esteve Nabona.

Barcelona, 22 d’abril de 2003

XXI Premi Serra i Moret, per a obres de civisme

 Aquest és el primer premi de civisme convocat. Data de 1982 i porta el nom del prohom català, Manuel Serra i Moret, de remarcable trajectòria cívica. Aquest premi representa l’esperit del Premi Prat de la Riba, instituït l’any 1935 per la Generalitat de Catalunya.

Fins l’any 1987 va tenir una única modalitat d’obra literària. L’any 1987 s’hi afegeix la modalitat de guió de curtmetratge i, els anys 1989 i 1992, les modalitats d’article periodístic i còmic, respectivament.

L’any 1993, la modalitat d’obra literària se substitueix per les d’assaig i treball pedagògic, i s’estableix un jurat compost per tres persones, per a cada modalitat.

L’any 1995, en crear-se el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació, la modalitat d’article periodístic deixa de formar part del Premi Serra i Moret i s’incorpora a aquell Premi, com a modalitat de premsa escrita.

Cada modalitat disposa d’un jurat específic compost per tres persones de reconegut prestigi. En la XX convocatòria n’han estat membres: Joaquim Ferrer, Aureli Argemí i Fèlix Martí (assaig); Carme Romia, Antoni Petrus i Jaume Funes (treball pedagògic); Pilarin Bayés, Mercè Canela i Xavier Carrasco (Bié) (còmic); Gabriel Jaraba, Miquel Porter i Antoni Kirschner (guió de curtmetratge). El director general d’Acció Cívica forma part del jurat en totes les modalitats.

 Obres guanyadores

Modalitat assaig:

Guanyador: Àngel Castiñeira (Barcelona), per l’assaig que porta per títol Valors per a una nova societat.

Modalitat de treball pedagògic:

Guanyadora: Montserrat Roig i Torrents (Girona),  per l’obra Per a PETITES persones. Per a GRANS persones. Propostes pràctiques per a la innovació pedagògica.

Modalitat de còmic:

Guanyador: Francisco Javier Etayo Larrainzar (Forua, Bizkaia), per l’obra Un día cualquiera.

Modalitat guió de curtmetratge:

Guanyador: Pere Vilà Barceló (Vilablareix, Girona), pel guió Persones.

Segon premi: Grup de monitors i adolescents del Centre d’Esplai “L’Eixam” de Rubí, pel projecte “Rubí, ciutat de colors”.

Tercer Premi: Grup de joves de Melianta i Vilavenut, del Pla de l’Estany, pel camp de treball a Sant d’Entreperes (Garrotxa).

Modalitat En favor de les persones:

Primer premi: Grup de supergrans de l’Esplai Pompeia, de Barcelona, pel projecte escènic “La Recerca de l’Atlàntida”, en cinc pobles del Pallars Sobirà.

Segon premi: Dos grups de Joves en Acció dels casals cívics de Llefià i Sant Roc, de Badalona, pel programa “Recollida de material” a favor de l’Associació Ciutadana Anti-sida de Catalunya.

Tercer premi: Grup de joves de l’Escola Esportiva Brafa, de Barcelona, per l’organització de partits de futbol sala amb els interns dels centres: Penitenciari de la Trinitat Vella i Educatiu l’Alzina.

El jurat fa una menció especial als Joves per la Igualtat i la Solidaritat (JIS) de l’Hospitalet de Llobregat, per la tasca de promoció d’Agents de salut Juvenils per a la sensibilització i la prevenció de la sida.

VIII Premi Civisme als Mitjans de Comunicació

Aquest premi amplia el camp de participació sobre el civisme als àmbits televisiu, radiofònic, de premsa escrita i pàgina web de contingut cívic. Guardona treballs o conjunts de produccions que hagin sobresortit pel tractament de valors de civisme i hagin exercit un determinat impacte social.

El jurat està presidit per la consellera de Benestar i Família, Sra. Irene Rigau, i està format pel director general d’Acció Cívica, Josep Lluís Cleries, el cap del Gabinet de la Consellera, Joaquim Ferrer, el cap de l’Oficina de Premsa, Xavier Vilà, i tres persones de reconegut prestigi en el món de la comunicació: Imma Pedemonte, Santiago Ramentol i Salvador Alsius.

Obres guanyadores

Modalitat produccions televisives:

Primer premi: Al programa “En camp contrari”, de Televisió de Catalunya, com a clar exemple d’aposta per la convivència i la tolerància a través del diàleg. Així mateix, es destaca el seu tractament dels temes basant-se en la idea profundament cívica que cal sempre “posar-se en el lloc de l’altre”.

Modalitat produccions radiofòniques:

Primer premi: Al reportatge “Sant Boi: la dignitat del malalt mental”, del senyor Joaquim Lladó, emès al programa el Matí de Catalunya Ràdio el dia 18 de gener de 2002, pel seu tractament informatiu acurat i pel seu treball “in situ” en el qual afronta els estereotips existents sobre la malaltia mental.

Modalitat treballs de premsa escrita:

Primer Premi: A Vicenç Relats, pel conjunt de quinze articles publicats al diari AVUI, per la seva aposta per fer una informació acurada de les problemàtiques o situacions de caire social de Catalunya. El jurat valora la seva tasca professional com a periodista especialitzat en el tractament de temes socials.

Modalitat Pàgina web de contingut cívic:

Al portal de Mans Unides “Un sol món”, pel seu seguiment de l’actualitat, el seu compromís solidari internacional i el seu disseny.

Gran festa a l’avinguda de la Catedral

Aquest és el sisè any que la Direcció General d’Acció Cívica del Departament de Benestar i Família organitza una Gran Festa a l’avinguda de la Catedral de Barcelona amb la intenció de potenciar l’aspecte cívic de la diada de Sant Jordi a Catalunya. Des del matí fins al vespre hi haurà una àmplia oferta d’activitats perquè tothom pugui participar en aquesta diada cívica.

• A partir de les 10 del matí, i durant tot el dia, els més petits podran gaudir de l’espai infantil “El joc de Sant Jordi”, una divertida versió del tradicional joc de l’oca basat en la llegenda de Sant Jordi.

• A les 17:30 començarà la Festa amb el grup d’animació Pep Callau i Els Pepsicolen.

• A les 18:30 hi haurà actuacions de caire popular i tradicional amb una Trobada i Cercavila de Gegants vinguts de diferents poblacions de Catalunya.

• A les 19:30, música al carrer amb la coral Polifònica de Puig-reig i Manel Camp, que presentaran l’espectacle “País de Cançons”, un recorregut pels temes més significatius de la cançó d’autor en català, des de la Nova Cançó fins als autors més actuals.

• A les 20:30 es podrà contemplar la Tradicional mostra de dracs i bèsties fantàstiques de foc.

• Seguidament, cap a les 21:00, música de Els Pets.

• Un espectacular ball de dracs i cloenda de foc posaran fi a la festa.