- El secretari general de Cultura, Josep Maria Carreté,assisteix a la primera sessió territorial oberta a la ciutadania per a l’elaboració de la futura Llei de patrimoni
- El text proposarà una visió renovada del patrimoni com a factor clau per al desenvolupament local i territorial i per al benestar social
El Govern ha obert el període de participació ciutadana per a l'elaboració de la Llei del patrimoni cultural, un text que dona una visió renovada del patrimoni com a factor clau tant per al desenvolupament local i territorial com per al benestar social. La futura llei s’emmarca en una de les prioritats del Departament de Cultura en aquesta legislatura: la valorització del patrimoni com a element d’identificació col·lectiva.
El secretari general del Departament de Cultura, Josep Maria Carreté, ha participat avui en la primera sessió territorial oberta a la ciutadania per a la redacció de la futura llei, celebrada a Barcelona i titulada “Debat sobre l'actualització i la millora del règim de protecció i conservació del patrimoni cultural català a Barcelona”. Carreté ha destacat que la proposta d’elaborar una nova Llei de Patrimoni Cultural neix “de la necessitat de renovar un marc legislatiu que ja no respon a la visió del patrimoni que tenim actualment” i del “convenciment que comencem a definir situarà el patrimoni en una nova i potent dimensió social i cultural quepermetrà protegir-lo més i millor, i interactuar-hi de noves maneres”. Així, per a Carreté, “el caràcter ambiciós i transformador” de la nova Llei de Patrimoni Cultural requereix “una participació rica i diversa que respongui a la complexitat del repte”.
Aquesta primera fase del procés participatiu està centrada en facilitar la recollida de propostes entre el sector cultural i la ciutadania al voltant de la matèria de la protecció del patrimoni cultural, tot plantejant diversos espais a informar-se i formular propostes. Així, el Departament de Cultura posa en marxa diverses sessions participatives per a informar i formular propostes amb l’objectiu d’actualitzar i millorar el règim de protecció i conservació del patrimoni cultural català. L’objectiu és conèixer l'opinió de la ciutadania en general, les entitats i els sectors professionals relacionats amb aquesta matèria sobre com es pot actualitzar i millorar el règim de protecció, conservació, acreixement, investigació, difusió i foment del patrimoni cultural català. Aquestes sessions també han de servir per informar la ciutadania d’aquesta iniciativa de regulació i ordenació del patrimoni cultural a Catalunya; organitzar un diàleg social ampli i divers sobre la normativa en matèria de patrimoni cultural al llarg del territori català, i emprar els resultats del procés en la definició de la llei i de les actuacions associades, traslladant la informació obtinguda als grups parlamentaris amb l’objectiu de contribuir en el debat polític entorn a l’avantprojecte de la Llei de patrimoni cultural.
Les sessions de debat, obertes a la ciutadania en general, es porten a terme presencialment, en horari de 17:30h a 19:30 El calendari de sessions és el següent:
- Barcelona (I): 14 d'octubre de 2024. Palau Moja (Carrer de la Portaferrissa, 1. Barcelona).
- Tarragona: 16 d'octubre de 2024. Serveis Territorials (Carrer Major, 14. Tarragona).
- Girona: 21 d'octubre de 2024. Edifici Generalitat (Pça. Pompeu Fabra, 1. Girona).
- Terres de l'Ebre: 23 d'octubre de 2024. Serveis Territorials (Carrer de Jaume Ferran, 4. Tortosa).
- Lleida: 28 d'octubre de 2024. Serveis Territorials (Rambla d’Aragó, 8. Lleida).
- Barcelona (II): 4 de novembre de 2024. Palau Marc (Carrer la Rambla, 8. Barcelona).
A part, hi haurà sis sessions sectorials destinades a les entitats i professionals del sector.
- Patrimoni arquitectònic
- Patrimoni arqueològic i paleontològic
- Patrimoni documental i patrimoni bibliogràfic
- Museus i patrimoni moble
- Conservació i restauració del patrimoni
- Ús social i dinamització del patrimoni
També es pot prendre part en el procés participatiu, fins al 29 de novembre, a través del Portal Participa, mitjançant el debat en línia que permet fer aportacions sobre els 3 eixos durant tot el procés participatiu.