1. El secretari general de Cultura, Josep Maria Carreté,assisteix a la primera sessió territorial oberta a la ciutadania per a l’elaboració de la futura Llei de patrimoni
  2. El text proposarà una visió renovada del patrimoni com a factor clau per al desenvolupament local i territorial i per al benestar social
Procés participatiu per la nova Llei de patrimoni cultural.
Procés participatiu per la nova Llei de patrimoni cultural.
{"name":"2024/10/14/18/29/55a9f40f-28af-408b-b151-671bb7ba1293.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":546535}

El Govern ha obert el període de participació ciutadana per a l'elaboració de la Llei del patrimoni cultural, un text que dona una visió renovada del patrimoni com a factor clau tant per al desenvolupament local i territorial com per al benestar social. La futura llei s’emmarca en una de les prioritats del Departament de Cultura en aquesta legislatura: la valorització del patrimoni com a element d’identificació col·lectiva. 

El secretari general del Departament de Cultura, Josep Maria Carreté, ha participat avui en la primera sessió territorial oberta a la ciutadania per a la redacció de la futura llei, celebrada a Barcelona i titulada “Debat sobre l'actualització i la millora del règim de protecció i conservació del patrimoni cultural català a Barcelona”. Carreté ha destacat que la proposta d’elaborar una nova Llei de Patrimoni Cultural neix “de la necessitat de renovar un marc legislatiu que ja no respon a la visió del patrimoni que tenim actualment” i del “convenciment que comencem a definir situarà el patrimoni en una nova i potent dimensió social i cultural quepermetrà protegir-lo més i millor, i interactuar-hi de noves maneres”. Així, per a Carreté, “el caràcter ambiciós i transformador” de la nova Llei de Patrimoni Cultural requereix “una participació rica i diversa que respongui a la complexitat del repte”.

Aquesta primera fase del procés participatiu està centrada en facilitar la recollida de propostes entre el sector cultural i la ciutadania al voltant de la matèria de la protecció del patrimoni cultural, tot plantejant diversos espais a informar-se i formular propostes. Així, el Departament de Cultura posa en marxa diverses sessions participatives per a informar i formular propostes amb l’objectiu d’actualitzar i millorar el règim de protecció i conservació del patrimoni cultural català. L’objectiu és conèixer l'opinió de la ciutadania en general, les entitats i els sectors professionals relacionats amb aquesta matèria sobre com es pot actualitzar i millorar el règim de protecció, conservació, acreixement, investigació, difusió i foment del patrimoni cultural català. Aquestes sessions també han de servir per informar la ciutadania d’aquesta iniciativa de regulació i ordenació del patrimoni cultural a Catalunya; organitzar un diàleg social ampli i divers sobre la normativa en matèria de patrimoni cultural al llarg del territori català, i emprar els resultats del procés en la definició de la llei i de les actuacions associades, traslladant la informació obtinguda als grups parlamentaris amb l’objectiu de contribuir en el debat polític entorn a l’avantprojecte de la Llei de patrimoni cultural.

Les sessions de debat, obertes a la ciutadania en general, es porten a terme presencialment, en horari de 17:30h a 19:30 El calendari de sessions és el següent: 

  1. Barcelona (I): 14 d'octubre de 2024. Palau Moja (Carrer de la Portaferrissa, 1. Barcelona).
  2. Tarragona: 16 d'octubre de 2024. Serveis Territorials (Carrer Major, 14. Tarragona).
  3. Girona: 21 d'octubre de 2024. Edifici Generalitat (Pça. Pompeu Fabra, 1. Girona).
  4. Terres de l'Ebre: 23 d'octubre de 2024. Serveis Territorials (Carrer de Jaume Ferran, 4. Tortosa).
  5. Lleida: 28 d'octubre de 2024. Serveis Territorials (Rambla d’Aragó, 8. Lleida).
  6. Barcelona (II): 4 de novembre de 2024. Palau Marc (Carrer la Rambla, 8. Barcelona).

A part, hi haurà sis sessions sectorials destinades a les entitats i professionals del sector.

  1. Patrimoni arquitectònic
  2. Patrimoni arqueològic i paleontològic
  3. Patrimoni documental i patrimoni bibliogràfic
  4. Museus i patrimoni moble
  5. Conservació i restauració del patrimoni
  6. Ús social i dinamització del patrimoni

També es pot prendre part en el procés participatiu, fins al 29 de novembre, a través del Portal Participa, mitjançant el debat en línia que permet fer aportacions sobre els 3 eixos durant tot el procés participatiu. 

2  

Imatges

Procés participatiu per la nova Llei de patrimoni cultural.

Procés participatiu per la nova Llei de patrimoni cultural. 435337

Procés participatiu per la nova Llei de patrimoni cultural.

Procés participatiu per la nova Llei de patrimoni cultural. 335661