Drets Socials

Benestar i Família demanarà als municipis informes sobre els seus plans d'accessibilitat

La consellera Anna Simó inaugura la jornada de l'ONCE "Tornem a liderar l'accessibilitat a Catalunya"

query_builder   2 abril 2004 10:00

event_note Nota de premsa

Benestar i Família demanarà als municipis informes sobre els seus plans d'accessibilitat

La consellera Anna Simó inaugura la jornada de l'ONCE "Tornem a liderar l'accessibilitat a Catalunya"

La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, ha anunciat avui que el Departament impulsarà la reforma del decret del Codi d’Accessibilitat, de 1995, i demanarà al conjunt dels ajuntaments “informes sobre els seus plans d’accessibilitat” per eliminar les barreres físiques i sensorials als  municipis respectius, alhora que obrirà una línia d’ajuts per facilitar la posada en marxa d’aquests plans. Aquesta millora del Codi d’Accessibilitat s’abordarà en el si del Consell per a la promoció de l’accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques.

La consellera Simó ha expressat aquest  objectiu aquest matí en l’obertura de la Jornada Tornem a liderar l’accessibilitat a Catalunya, organitzada per l’ONCE en col.laboració amb el Departament de Benestar i Família i la fundació Design for all. L’acte s’ha celebrat a la Casa del Mar de Barcelona i en ell l’ONCE ha presentat una guia d’accessibilitat per a persones amb ceguesa i deficiència visual, que vol ser referència per a tots aquells professionals administracions i empreses que treballen per fer realitat l’accessibilitat per a tothom. Actualment a Catalunya més de 150.000 persones tenen problemes de visió que els dificulten o els impedeixen fer moltes activitats considerades quotidianes.

En el seu parlament la consellera ha expressat la voluntat del Departament de garantir les eines de comunicació alternatives i necessàries d’accessibilitat en tots els espais i serveis públics, des del llenguatge de signes, subtitulacions, senyalitzacions visuals, etc.  “L’accessibilitat és un dret civil amb tota regla i cal garantir l’exercici de les llibertats des de la igualtat”, ha declarat.

Aquestes garanties s’han de fer realitat impulsant la millora del decret de Codi d’Accessibilitat a les ciutats, administracions i edificis públics i demanant als ajuntaments informes sobre el seu estat. Aquesta reforma del decret anirà acompanyada d’una línia d’ajuts per facilitar el compliment d’aquest plans, que es farà en coordinació amb la resta de departaments del Govern més directament implicats.

Des del Govern s’incrementarà durant aquesta legislatura la dotació econòmica  de partides d’ajut per a la instal.lació d’ascensors, així com mesures d’accessibilitat i adaptació d’habitatges. Juntament amb els Departaments de Política Territorial i Obres Públiques i Medi Ambient i Habitatge s’estudiaran noves tipologies arquitectòniques d’habitatges de promoció pública adients a les noves realitats socials i a les necessitats específiques dels diferents col.lectius socials, entre els quals les persones amb discapacitats i amb mobilitat reduïda .