Educació

La Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) rep el Premi Nacional d'Internet 2003

El guardó el va lliurar el president de la Generalitat

query_builder   19 setembre 2003 10:33

event_note Nota de premsa

La Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) rep el Premi Nacional d'Internet 2003

El guardó el va lliurar el president de la Generalitat

El president de la Generalitat, Jordi Pujol, va lliurar ahir dijous el Premi Nacional d’Internetque enguany ha estat atorgat a la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya del Departament d’Ensenyament, l’XTEC. Aquest premi està inclòs dins la categoria d’Internet dels Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió, Internet i Telecomunicacions que atorga anualment la Generalitat de Catalunya. Acompanyava el president en aquest acte la consellera d’Ensenyament, Carme-Laura Gil i el director general d’Ordenació i Innovació Educativa, Pere Solà. L’acte de lliurament dels premis es va fer a dos quarts de vuit de la tarda (19,30 hores) al Foyer del Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

El jurat de l’edició d’enguany ha resolt atorgar el guardó 2003 en la categoria d’Internet la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya del Departament d’Ensenyament, XTEC, constituïda l’any 1988 amb l’objectiu de donar serveis de comunicació als centres docents, a través dels mecanismes disponibles en aquells moments. L’any 1995 l’XTEC es va constituir en servei Internet, integrat a l’Anella Científica Catalana, essent des del primer moment un entorn de treball fortament utilitzat per part dels integrants del sistema educatiu.

Actualment l’XTEC connecta la comunitat educativa no universitària de Catalunya, proporcionant serveis Internet a tots els centres docents, al professorat i a l’alumnat. L’XTEC proporciona serveis de connectivitat, correu electrònic, allotjament de webs educatives, aplicacions de gestió de les activitats de formació del professorat del Departament d’Ensenyament, promoció d’intercanvis educatius i pedagògics, etc. Aquesta xarxa ha permès generalitzar l’accés a Internet al conjunt de les escoles i instituts de Catalunya i ha estat un element clau per a la utilització d’Internet per part del professorat i la creació i la difusió de continguts en llengua catalana. En aquest moment, més de 80.000 professors disposen d’identificador per accedir als serveis de la XTEC, vehiculant més de 8000 Megabytes diaris d’informació.

El premi a l’XTEC, consistent en 15.000 euros i una escultura commemorativa de Josep Maria Xart, el va recollir, en representació del Departament d’Ensenyament, per Ferran Ruiz i Tarragó, subdirector general de Tecnologies de la Informació.

L’any 1999, amb motiu de la commemoració del 75è aniversari del naixement de la primera emissora regular de ràdio a Catalunya, el Departament de la Presidència, mitjançant la Direcció General de Radiodifusió i Televisió, va crear els Premis Nacionals de Radiodifusió, de Televisió i de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya, per tal de reconèixer les aportacions més rellevants dutes a terme en els àmbits respectius o en llengua catalana.

 L’any 2000 es va crear, a més, el Premi Nacional d’Internet, atesa la importància creixent d’aquest sector en l’àmbit de la comunicació. Els premis tenen caràcter anual i s’atorguen als professionals, institucions, entitats o empreses que hagin realitzat aportacions destacades en cada un dels quatre àmbits.

La finalitat dels premis és la de reconèixer les accions més rellevants dutes a terme en els àmbits respectius, a Catalunya o en llengua catalana. Els premis tenen caràcter anual i s’atorguen als professionals, institucions, entitats o empreses que hagin realitzat aportacions destacades en algun dels quatre àmbits. En les edicions anteriors van ser guardonats per a aquesta categoria el diari Vilaweb el 2000, l’Ajuntament de Callús el 2001 i la xarxa ciutadana TINET el 2002.

Els Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió, Internet i Telecomunicacions són una iniciativa del Departament de la Presidència, mitjançant la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

Barcelona, 19 de setembre de 2003