Educació

L'Escola Superior de Música de Catalunya posa en marxa diversos seminaris de música antiga

query_builder   8 gener 2003 18:07

event_note Nota de premsa

L'Escola Superior de Música de Catalunya posa en marxa diversos seminaris de música antiga

El Departament de Música Antiga de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) ha programat per aquest curs diversos seminaris i classes magistrals continuant així la línia iniciada el curs passat d’obertura de l’Escola als estudiants d’altres centres –nombrosos i de procedències geogràfiques sovint llunyanes- i als professionals interessats en els seus continguts. Per aquest semestre han programat quatre nous seminaris i dues classes magistrals.

 SEMINARI “RECITAR CANTANDO” (II PART). Professora: Montserrat Figueras, amb la col·laboració de Giuliana Retali

Adreçat a estudiants i professionals del cant o altres tipus d’interpretació interessats en aquest repertori i les seves característiques derivades de la interacció amb el text, suposa la continuació del que es va oferir el curs passat, amb el mateix títol. La novetat més significativa en aquest curs és l’activitat conjunta que Montserrat Figueras i Jordi Savall faran a partir de les seves classes de cant, viola de gamba i conjunts instrumentals diversos amb vista al concert final titulat “Le Nuove Musiche”, previst per al 18 de maig, i que compta amb la col·laboració de l’Institut del Teatre.

Requisits: enviar un currículum i un enregistrament a l’Escola, com a màxim amb una setmana d’anticipació a l’inici del seminari. La data límit d’inscripció és el 15 de gener de 2003.

Dates: 27 i 28 de gener, 19 i 20 de febrer, 4 i 5 de març, i 24 i 25 d’abril de 2003.

SEMINARI “DIAPASONS HISTÒRICS / ESTILS INTERPRETATIUS”. Professor: Bruce Haynes (Universitat de Montréal)

Seminari on es mostra la metodologia que des dels anys 70 ha utilitzat el professor Bruce Haynes amb vista a l’estudi de diversos subjectes musicològics relacionats amb la pràctica musical i l’organologia. Es tractaran els temes de la configuració i posterior codificació dels diversos diapasons històrics, així com alguns aspectes derivats de les tradicions interpretatives.

Aquest seminari ha estat organitzat conjuntament amb el Departament de Musicologia.

La data límit d’inscripció és el 7 de febrer de 2003.

Dates: 10, 11, 12, 13, 14 i 15 de febrer de 2003.

SEMINARI “PERCUSSIONS ANTIGUES”. Instruments de percussió des de l’Edat Mitjana fins al Barroc. Timbales barroques, pandereta, derbuoka, riq. Professor: Pedro Estevan

Curs pràctic de percussió històrica a partir d’una metodologia que abraça elements d’història, anàlisi de fonts sonores procedents de l’àmbit internacional i execució musical en diverses combinacions. Cal destacar l’activitat conjunta prevista amb el seminari d’instruments de vent de Bruce Haynes els dies 14 i 15 de febrer. Pedro Estevan vol mostrar un teixit de percussió en què s’enllacen les tècniques derivades de diferents tradiccions musicals.

Requisits: curs per a estudiants i percussionistes professionals. Els estudiants han de portar la pandereta, riq o pandero de qualsevol tipus. De manera opcional també poden incorporar el timbal. La data límit d’inscripció és el 10 de febrer de 2003.

Dates: 14 i 15 de febrer, i 9 i 10 de maig de 2003.

SEMINARI “EL BAIX CONTINU EN EL SEICENTO I SETECENTO ITALIÀ” (II PART). Professor: Missimiliano Toni

El seminari va dirigit als intèrprets d’instruments de música que poden assumir el rol d’acompanyant, ja siguin de tecla (clavicèmbal, orgue) o corda polsada (derivats del llaüt i l’arpa), així com estudiants interessats en els continguts del seminari. Aquesta nova incorporació del seminari en el present curs acadèmic vol ser una continuïtat del que el Departament va organitzar amb el mateix Massimiliano Toni durant el curs 2001-2002. Els continguts s’amplien fins el repertori italià del segle XVII. Pels estudiants que s’incorporin per primera vegada al seminari, el professor Toni té previst un programa flexible en què es poden plantejar certs conceptes amb retroactivitat.

Requisits: els estudiants poden participar en el seminari amb la categoria d’executants o oients. L’ESMUC es reserva el dret, un cop començat el seminari, de canviar la categoria de l’estudiant, segons el nivell i l’interès general. La data límit d’inscripció és el 5 de març de 2003.

Dates: 11 i 12 de març i 21 i 22 de maig de 2003.

CLASSES MAGISTRALS DE VIOLA I GAMBA. Professor: Jordi Savall

Les classes magistrals de viola que imparteix Jordi Savall d’una manera permanent a l’ESMUC estan adreçades als estudiants del centre, ja siguin estudiants oficials o estudiants a temps parcial. No obstant això, s’obre una porta a altres intèrprets –professionals o estudiants- que vulguin assistir-hi en qualitat d’executants o oients, prèvia sol·licitud de ser audicionats anticipadament.

Dates: 10 de gener, 20 de febrer, 21 de març i 28 i 29 d’abril de 2003 (només matins).

CLASSES MAGISTRALS PER A CONJUNTS DE VENT I MIXTOS. Professor: Bruce Haynes (Universitat de Montréal)

Classes magistrals col·lectives de música de cambra per a diversos conjunts que d’una manera preferent, però no obligada, incorporin instruments de vent i s’hagin configurat prèviament. L’ESMUC posarà a disposició dels participants alguns instruments específics amb vista a configurar una banda d’oboès i fagots històrics. El professor Bruce Hynes té un especial interès en una formació que incorpori instruments de vent tradicionals.

Requisits: cal comunicar a les oficines de l’Escola les característiques del conjunt que es vol inscriure a les classes (instruments, diapasó, repertori…). L’Escola es reserva el dret d’acceptació d’aquests grups en funció de l’interès general de la classe col·lectiva.

Dates: del 10 al 15 de febrer de 2003.

Barcelona, 8 de gener de 2003