Educació

Alumnes d'ESO analitzaran el fenomen del bandolerisme en un debat parlamentari

query_builder   18 març 2003 17:40

event_note Nota de premsa

Alumnes d'ESO analitzaran el fenomen del bandolerisme en un debat parlamentari

Mes de 200 alumnes d’educació secundaria obligatoria participaran en un debat que es farà els dies 19 i 20 de març i el proper 3 d’abril en el Parlament de Catalunya. El debat, que forma part de l’activitat “El gust per la lectura” que organitza cada any el Servei d’Ensenyament del Català (SEDEC) del Departament d’Ensenyament. A partir de les lectures proposades pel SEDEC, que enguany tracten sobre el fenomen del bandolerisme, els alumnes encetaran un debat que enguany comptarà amb la participació dels diputats Ernest Benach (ERC), Esteve Orriols (CiU) i Carme Valls (PSC-CpC). El debat tindrà una durada d’una hora i mitja i s’estructurarà a l’entorn de quatre blocs temàtics:

 - Desigualtats econòmiques

- Desigualtats econòmiques als països desenvolupats

-Globalització i pobresa

- Desigualtats culturals

- Desigualtats per raó de sexe

- Discriminació ètnica i religiosa

- Desigualtats sociopolítiques

- Col·lectius que són marginats

- Marginació política

 - Bandolerisme actual

- Delinqüència i criminalitat

- Conflictes bèl·lics

En total, participaran en aquesta activitat 225 alumnes d’educació secundària obligatòria. Abans del debat parlamentari, els alumnes ja han fet un acostament històric i antropològic al bandolerisme i als bandolers com a fenomen polític i social mitjançant les lectures proposades pel SEDEC: Bernat i els bandolers, de Josep Vallverdú i Galceran, l’heroi de la guerra negra, de Jaume Cabré. Els centres que enguany participen en aquesta activitat són els següents:

 - IES Jonqueres de Sabadell

- IES Torreroja de Viladecans

- IES Lluís Vives de Barcelona

- Escola Pia de Caldes de Montbui

- Escola Tecnos de Terrassa

Aquest debat al Parlament de Catalunya és una iniciativa que es fa per setena vegada, en la mateixa línia de la jornada EUROSCOLA, que se celebra al Parlament Europeu d’Estrasburg, i també d’alguns länder alemanys o del Parlament d’Euskadi, que cedeixen la seu del Parlament als joves per a la realització d’activitats similars.