Economia i Hisenda

Homs rebutja que el Govern central vulgui cobrar els deutes tributaris de les empreses a través dels Ajuntaments i les Comunitats Autònomes

El conseller demana a Madrid que l'executiu "s'apliqui ell mateix" la LLei General Tributària

query_builder   12 maig 2003 18:27

event_note Nota de premsa

Homs rebutja que el Govern central vulgui cobrar els deutes tributaris de les empreses a través dels Ajuntaments i les Comunitats Autònomes

El conseller demana a Madrid que l'executiu "s'apliqui ell mateix" la LLei General Tributària

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Francesc Homs, s’ha mostrat contrari I ha qualificat “d’abusiva” la voluntat del Govern central de restar de les transferències a les comunitats autònomes (CA) i als ajuntaments l’equivalent als deutes que tinguin amb l’Estat les empreses participades per aquests governs. “No es pot exigir als ajuntaments i a les administracions autonòmiques aquests radicalismes de gestió que el Govern imposa ara”, assegura el conseller.

Davant la Llei General Tributària que es prepara des de Madrid, Homs ha recordat que“l’Administració Pública som tots, no només les CA i els ajuntaments. En canvi, sembla que les normes de penalització sempre vagin contra nosaltres. Per què aquests criteris no se’ls aplica l’Estat als seus organismes, entitats i empreses participades?”.

Homs ha retret al Govern central el tracte “desigual” que dóna a les corporacions locals i als governs autonòmics. Segons el conseller,“quan un 85% de tot l’endeutament de l’Administració Pública espanyola està en mans de l’Administració central, aquestes mesures abusives s’apliquen només cap a les CA i els ajuntaments”. Per a Homs, aquest fet demostra una “escassíssima sensibilitat” per part del Govern central cap a les responsabilitats de gestió de la Generalitat i dels ajuntaments catalans.

D’altra banda, el conseller d’Economia ha recordat que els requisits que s’exigeixen des de Madrid no es demanen a les entitats privades. Per això s’ha preguntat: "per què s’ha de ser més restrictiu amb una administració pública, quan la nostra funció no és obtenir beneficis sinó servir a la ciutadania?"

Homs s’ha mostrat “sorprès” per les intencions del Govern central i les ha emmarcat en “aquest estil de governar despòticament”. A més, ha apuntat que el tracte desigual cap a les CA ja es va donar amb la decisió del Consejo de Política Fiscal y Financiera d’exigir a la Generalitat un dèficit zero, mentre es tolerava un dèficit d’un 0,5% per al Govern central.