Economia i Hisenda

Homs explica al Parlament les iniciatives del Govern perquè l'economia catalana afronti amb èxit l'ampliació de la UE

Recorda que malgrat la incertesa, Catalunya continua creixent i creant ocupació neta

query_builder   10 abril 2003 16:40

event_note Nota de premsa

Homs explica al Parlament les iniciatives del Govern perquè l'economia catalana afronti amb èxit l'ampliació de la UE

Recorda que malgrat la incertesa, Catalunya continua creixent i creant ocupació neta

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha exposat aquest matí al Parlament de Catalunya les iniciatives del Govern català per recolzar el procés de creixement de les empreses catalanes, especialment davant el repte que representa la imminent ampliació de la Unió Europea. “Construir l’Europa dels 25 interessa a l’economia catalana ja que és una oportunitat única per a les nostres empreses per créixer, obrir-se a l’exterior i generar activitat econòmica”.

Homs ha explicat que el Govern és conscient del potencial que tenen les empreses catalanes i els emprenedors per fer créixer l’economia. Per això ha enumerat a la cambra catalana les iniciatives que s’han posat en marxa des de la Generalitat per tal “d’impulsar el procés que ja ha començat la nostra societat: internacionalitzar-se i adaptar-se a les noves tecnologies”. Homs ha recordat que actualment Catalunya ven a l’exterior el 50% de les seva producció en béns i serveis.“El nostre benestar depèn del que nosaltres venem al món”, ha dit.

Per tot això, el Govern inverteix de forma decidida en infraestructures, especialment per cohesionar el territori i millorar les comunicacions amb Europa. Homs ha recordat que els Pressuposts per al 2003 han incrementat el volum total d’inversió un 26% respecte a l’any anterior. La Generalitat, a més, també destina recursos a la formació i la innovació. “D’aquesta manera les nostres empreses seran més competitives i adoptaran posicions estratègiques en mercats emergents com pot ser l’est d’Europa”.

El conseller d’Economia també explicat una tercera línia d’actuació per fer costat al procés d’internacionalització i modernització de les empreses catalanes. Ha explicat al Parlament els diversos instruments financers que pretenen facilitar a pimes i autònoms l’accés còmode al finançament aliè. Es tracta de la nova línia de crèdits bonificats, fruit de la titulització d’actius, amb què la Generalitat abona un 1% dels tipus d’interès. La iniciativa, que compta amb el suport de les deu caixes catalanes i els principals bancs que operen a Catalunya, estarà en funcionament al maig i es distribuirà a través de 6.300 oficines. Homs també ha parlat de la propera entrada en funcionament d’Avalis, la Societat de Garantia Recíproca de Catalunya que, impulsada per la Generalitat i amb la col·laboració de 41 institucions financeres, ofereix avals a les empreses. A més, instruments de crèdits com l’Institut Català de Finances (ICF) o l’Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA) han augmentat aquest 2003 la seva capacitat per poder avalar més projectes i concedir préstecs avantatjosos que es desmarquen dels que ofereix el mercat.

El conseller Homs, també ha explicat als diputats i diputades que l’economia catalana ha sabut adaptar-se amb èxit a la conjuntura incerta que han viscut els mercats internacionals des de l’onze de setembre del 2001, amb la intervenció a l’Iraq com a darrer episodi. Durant el 2002, Catalunya va créixer un 2’2%, el doble de la mitjana europea i dues dècimes més que l’economia espanyola. Les darreres dades disponibles apunten que el primer trimestre d’aquest any, l’economia catalana ha crescut un 2’1%. “No li traiem importància a la conjuntura incerta, que dels del Govern administrem amb cautela. No obstant això, el cert és que Catalunya continua creixent i creant ocupació neta”, ha afirmat Homs.