Economia i Hisenda

Homs agraeix el consens de les forces polítiques per impulsar infraestructures clau per al futur de Catalunya [Actualitzada]

query_builder   26 març 2003 16:47

event_note Nota de premsa

Homs agraeix el consens de les forces polítiques per impulsar infraestructures clau per al futur de Catalunya [Actualitzada]

EL PARLAMENT APROVA L’AUTORITZACIÓ FINANCERA PER TIRAR ENDAVANT L’AMPLIACIÓ DE LA FIRA I LA CONSTRUCCIÓ DEL CANAL SEGARRA-GARRIGUES

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest matí, per unanimitat, la Llei d’autoritzacions financeres per a l’ampliació de la Fira de Barcelona i per finançar l’aportació dels regants al canal Segarra-Garrigues. El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha agraït a la cambra catalana el suport que han donat a aquest projecte: “Això demostra que en un moment tan complicat i d’incertesa com el que vivim, les forces polítiques catalanes ens sabem posar d’acord per tirar endavant infraestructures tan importants”.

En primer lloc, la Llei obra les portes al compliment de l’acord que des del consens van signar fa unes setmanes totes les institucions implicades en l’ampliació de la Fira. Així, es dóna l’autorització financera a l’Institut Català de Finances (ICF) per avalar, a compte de la Generalitat, les operacions de crèdit que faci la societat Fira 2000, SA; per concedir-li préstecs fins a un import de 65 milions d’euros; i per subscriure les ampliacions de capital que siguin necessàries a partir d’ara. “La Generalitat fa una aposta per donar viabilitat financera a l’ampliació de la Fira, instrument que serveix per potenciar el procés d’obertura i modernització de l’economia catalana”, ha dit Homs. A més, el conseller també ha recordat que, a part d’actuar com a entitat avaladora, la Generalitat també fa una aportació directa de 75 milions d’euros per finançar l’ampliació. D’aquesta manera, es converteix en l’Administració que participa de forma més activa en la construcció de la nova Fira.

La viabilitat financera que la cambra catalana ha donat avui a l’ampliació de la Fira, permetrà edificar els pavellons 3 i 4 del recinte de Gran Via abans del 2005, i la resta de salons abans del 2007 fins a completar els 240.000 metres quadrats d’exposició, que convertiran la Fira de Barcelona en una de les millors d’Europa. La Llei aprovada també dóna llum verda al finançament de l’ampliació de la línia 2 del metro i a la construcció d’un sistema de comunicació segregat entre els dos recintes.

En segon lloc, la Llei també facilita el finançament del canal Segarra-Garrigues i li dóna, així, un nou impuls. Els regants cofinancen aquesta infraestructura a través de les seves aportacions, que han de fer quan l’aigua arribi a les seves finques. S’autoritza l’Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA) a ampliar el seu límit d’endeutament i, a la vegada, s’estableixen els mecanismes adequats per preservar el seu equilibri patrimonial. D’aquesta manera, els regants podran obtenir crèdits preferents amb un termini que pot arribar als 30 anys, un temps semblant al de l’amortització de l’obra.

El canal Segarra-Garrigues és una obra emblemàtica per als agricultors catalans. Per l’abast territorial i l’import, és la infraestructura de rec més important que es construirà a Catalunya en els propers deu anys i permetrà posar en regadiu 70.150 hectàrees.