Economia i Hisenda

Homs afirma que la reforma dels Fons Estructurals no pot ignorar els països mediterranis ni la cohesió territorial

Qualifica de "laxa i passiva" l'actitud de la UE a l'hora de portar a terme projectes com el Banc de la Mediterrània

query_builder   6 juny 2003 15:52

event_note Nota de premsa

Homs afirma que la reforma dels Fons Estructurals no pot ignorar els països mediterranis ni la cohesió territorial

Qualifica de "laxa i passiva" l'actitud de la UE a l'hora de portar a terme projectes com el Banc de la Mediterrània

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Francesc Homs, ha demanat a la UE que “no doni l’esquena als països mediterranis en la reforma dels fons estructurals davant la reorientació de la política regional europea cap al Centre i l’Est d’Europa”. En aquest sentit, Homs ha alertat del perill que suposa per a Catalunya que es tiri endavant la prioritat d’ajudar les regions que tenen un PIB per habitant inferior al de la mitjana europea, sense potenciar les polítiques regionals als països mediterranis. Perquè, “tot i que des del Govern català també apostem per una política europea dirigida a les regions menys desenvolupades, hi ha la possibilitat que el pes dels fons que avui es destinen a les que actualment es mantenen en l’objectiu 2, com és el cas de Catalunya, pugui quedar substancialment reduït”.

És per aquest motiu que el conseller també ha reclamat a la UE que en la seva política regional “adopti mesures paral.leles, orientades a potenciar l’àrea del Mediterrani”. En concret,  ha demanat  que s’instrumentin altres fons, com els FEDER i FSE, però que vagin dirigits exclusivament a aquesta zona. També ha proposat la creació d’instruments financers que canalitzin recursos cap als països del Sud d’Europa. Ha posat com a exemple el Banc de la Mediterrània, un projecte que el Govern català ha proposat reiteradament, oferint Barcelona com a possible seu de la institució. En aquest sentit, Homs ha qualificat de ”laxa i passiva” l’actitud de la UE, i ha proposat que sigui “més activa i incident a l’hora d’adoptar mesures que impulsin l’àrea del Mediterrani, ja que ha de ser una zona preferent per a la UE”.      

1.235,5 MEUR per a Catalunya en concepte de fons europeus

El conseller d’Economia ha fet aquestes declaracions durant l’obertura de la trobada semestral del Comitè de Seguiment dels Fons Europeus, que s’ha celebrat aquest divendres a Barcelona. Durant el seu discurs, el Conseller ha explicat que la despesa subvencionable per a tot el període és de 1.235,5 MEUR, dels quals l’ajut previst per part de la UE és de 978,6 milions per a accions FEDER i 256,9 milions per a accions del FSE. D’aquests, la Generalitat participa en un 53,6%, l’Administració central en un 26%, i les corporacions locals en un 20,4%.

A l’equador del període de programació, el Conseller ha confirmat que la despesa global executada ha estat de 697,7 MEUR, corresponents a FEDER, i de 67,8 MEUR, a FSE. D’aquests, la Generalitat i les corporacions locals han gestionat 494,4 MEUR en FEDER i 45,7 MEUR en FSE.