Titular
Natàlia Mas Guix
Responsable comunicació
Àlex Font
Responsable premsa
Elisa Mañas
Contacte amb mitjans
C. del Foc, 57Tel. 933162272
Web del departament
Mail de contacte
query_builder 3 octubre 2003 14:18
event_note Nota de premsa
Demana des de Tortosa més poder polític per potenciar l’euroregió com a zona alternativa de creixement en el marc de l’Europa dels vint-i-cinc
El conseller d’economia i Finances, Francesc Homs, ha dit aquest matí que les Terres de l’Ebre tenen tot el potencial per convertir-se en la capital de l’arc mediterrani.“Les Terres de l’Ebre, com a cruïlla econòmica, social i cultural, poden ser la capital de l’arc mediterrani, aquesta realitat econòmica alternativa al poder de les grans capitals en el marc de la Unió Europea”, ha explicat.
Homs, que ha inaugurat a Tortosa la Primera Trobada d’Economistes i Empresaris de l’Euram, ha dit que davant la imminent ampliació de la Unió Europea el futur de Catalunya i de l’arc mediterrani “passa per millorar al màxim la competitivitat enfront de la resta de països comunitaris”. A l’hora d’analitzar el futur que es dibuixa en la propera Europa dels vint-i-cinc, el conseller d’Economia ha perfilat tres dinàmiques diferenciades en el si de la Unió.
En primer lloc, ha apuntat l’existència de l’Europa central, formada per les grans capitals com Londres, París, Amsterdam o Berlín. “Es tracta de ciutats i regions perifèriques que reben un suport directe de les administracions i que es caracteritzen per ser molt poblades i dinàmiques”, ha dit.
En segon lloc, el conseller ha parlat de l’Europa centre-est. És una regió que coincideix amb els països que opten a l’ampliació de la Unió. “En aquest cas, hi identifiquem un gran potencial de creixement, però que està encara per estructurar. És un mercat de 100 milions de consumidors, però amb un nivell de vida, ara per ara més baix que la mitjana comunitària”.
En tercer lloc, ha identificat els països de l’Europa mediterrània. “Aquest és el tercer espai en discòrdia per liderar el creixement econòmic futur de la Unió Europea. És l’espai de les regions, de l’arc mediterrani”, ha afirmat. El PIB de les regions que conformen aquest arc és el mateix que el que registren tots junts els països candidats a l’ampliació. “A més, el nostre producte interior brut representa un terç de l’economia espanyola”, ha dit. En aquests sentit, el conseller ha demanat al Govern central que aposti també per l’arc mediterrani i no només per reforçar la capitalitat de Madrid. “I que ho demostri en l’àmbit de les infraestructures: que no faci només equipaments radials per potenciar la capital, sinó que també inverteixi a Catalunya i en la connexió entre les diferents regions de la riba mediterrània”, ha conclòs.
Més I+D com a garantia per ser competitius
El conseller Homs també ha explicat que per potenciar l’arc mediterrani com a tercera regió alternativa de creixement dins de la Unió Europea, és imprescindible la inversió en R+D+I. “Només si apostem per la recerca i a la innovació serem líders en la Nova Europa. Nosaltres ho fem des del Govern amb la construcció de 18 centres d’investigació i amb la formació continuada de qualitat per obtenir un capital humà altament qualificat”.
A més, Homs ha dit que Catalunya i l’arc mediterrani han de continuar impulsant el creixement per sobre la mitjana europea, combinat amb la creació neta d’ocupació. A més, i com a clau per sostenir aquest creixement i millorar les cotes de competitivitat, el conseller també ha apuntat com a necessari“invertir en infraestructures i potenciar molt més la internacionalització de les nostres empreses”. I per fer-ho, ha afegit,“apostem per les reduccions fiscals en el camp de les pimes i els treballadors autònoms, i en conjuminar el capital privat amb el públic per tirar endavant equipaments clau per al futur de la nostra economia”.
D’altra banda, Homs ha traslladat part de la responsabilitat per liderar el creixement de l’arc mediterrani a les empreses. “Les empreses han d’interioritzar l’aposta per la investigació, actuar amb responsabilitat social, i potenciar el diàleg amb els sindicats”, ha afirmat.
Poder polític, Nou Estatut
“Per guanyar la batalla de la competitivitat a Europa, necessitem més poder polític. I això ho volem fer amb les regles democràtiques per impulsar un Nou Estatut per a Catalunya”, ha reclamat el conseller Homs. Segons ell, el nou marc estatuari que impulsen les formacions polítiques“és una eina molt important per obtenir més autonomia financera i de gestió per acabar aconseguint més poder econòmic i ser líders en l’Europa del segle XXI”. Homs s’ha mostrat convençut que el creixement de l’arc mediterrani ajudarà a liderar l’equilibri econòmic europeu, i a millorar la qualitat de vida de tots els seus ciutadans.“Si creix l’Europa mediterrània, creix la Unió Europea i s’evita que el seu centre de gravetat es desplaci cap a l’est i s’enforteixi al centre; si creix l’Europa mediterrània creix el benestar de les persones que hi viuen”.