Economia i Hisenda

Homs defensa la participació directa de les administracions autonòmiques i locals en els impostos estatals [Actualitzada]

Proposa la col·laboració entre el sector públic i privat per impulsar infraestructures

query_builder   11 març 2003 18:08

event_note Nota de premsa

Homs defensa la participació directa de les administracions autonòmiques i locals en els impostos estatals [Actualitzada]

Proposa la col·laboració entre el sector públic i privat per impulsar infraestructures

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha demanat avui que les administracions autonòmiques i locals puguin participar de forma directa en els impostos que recapta el Govern central. Homs, que ha inaugurat la desena edició de la Conferència Euromoney, ha plantejat la necessitat de trobar noves formes de finançament per tal que“els ingressos que es desprenen dels impostos més importants siguin distribuïts entre totes les administracions públiques, en els seus tres nivells”. Homs considera que és tan important disposar d’ingressos com d’instruments que generin riquesa. Així, en l’àmbit del finançament local, el conseller aposta per facilitar instruments que augmentin el desenvolupament de les pimes, que són elements clau en la dinamització de l’economia i futures fonts d’ingressos per als ens locals.

D’altra banda, aquest canvi en la distribució dels impostos hauria de permetre avançar cap a nous criteris d’endeutament. Homs ha posat de manifest que el Govern Central concentra un 85% del deute de l’Administració espanyola mentre que el 55% dels serveis públics els presten els ajuntaments i els poders autonòmics. “Qui més endeutat està és l’administració que té menys responsabilitat en la prestació de serveis als ciutadans”, ha afirmat. En aquest sentit, el conseller ha demanat que la Unió Europea estableixi criteris de proporcionalitat per distribuir de forma justa els límits d’endeutament entre els diferents nivells de les administracions públiques: central, autonòmica i local.

Davant de més de 200 responsables de les finances públiques europees, el conseller Homs ha reclamat la col·laboració entre el sector públic i el privat com a mesura per assegurar en el futur la prestació de serveis als ciutadans i ciutadanes. “A Catalunya, aquesta cooperació és clau en àmbits com la sanitat o l’ensenyament”. En aquests sectors, el control de la qualitat del servei l’assumeix l’Administració, però una part de la gestió recau en centres concertats o privats.

La col·laboració entre el sector públic i les empreses privades serà cada vegada més intensa. “D’aquesta manera s’aconsegueix racionalitzar l’aportació de recursos públics a curt termini sense renunciar a la millora en l’eficàcia i la gestió dels serveis”, ha dit el conseller.

Homs aposta també per aplicar aquest mètode a l’hora de construir infrastructures que modernitzin el país. Ha exposat que aquest és un sistema molt utilitzat a Europa i que a Catalunya ha fet possible inversions de gran envergadura com la futura línia 9 del metro o els nous tramvies que han d’unir Barcelona amb els municipis perifèrics de l’àrea metropolitana.