Economia i Hisenda

Homs aposta per convertir Catalunya en la plataforma logística d'Europa a l'àrea mediterrània

El conseller demana a l'Estat "un equilibri" de l'endeutament

query_builder   8 maig 2003 18:18

event_note Nota de premsa

Homs aposta per convertir Catalunya en la plataforma logística d'Europa a l'àrea mediterrània

El conseller demana a l'Estat "un equilibri" de l'endeutament

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Francesc Homs, ha dit aquest matí que “Catalunya s’ha de convertir en la plataforma logística d’Europa a l’àrea mediterrània”. Homs ha fet aquestes declaracions a l’escenari del Caixa Fòrum, en la sessió inaugural de les jornades “Sobre viabilitat de grans projectes” organitzades per l’Institut d’Enginyers de Catalunya (INEC).

En aquest sentit, el conseller ha destacat que avui l’esforç inversor de les administracions públiques a Catalunya “és el més gran de la història en els últims segles”. Homs ha recordat que la Generalitat és l’Administració que més diners inverteix a Catalunya, seguida pels ajuntaments i, en últim lloc, pel Govern central. En concret, per aquest 2003 l’administració catalana destinarà un 43% del seu pressupost a inversió pública. Segons ha explicat el conseller,“tot aquest esforç inversor respon a una estratègia de país, la finalitat de la qual és que la societat catalana pugui continuar progressant i competint a Europa com fins ara. I això passa per una Catalunya interconnectada”.

Durant el seu discurs, el conseller s’ha referit al finançament de les infraestructures. Segons ha assegurat, actualment les administracions no es poden permetre pagar les obres d’infraestructura al comptat, sinó que ho han de fer a llarg termini, com ja ho fan països com Alemanya o els EUA. “Abans- ha afegit- hem de superar el tòpic que la línia d’endeutament és negativa per a la societat”. No obstant, Homs ha dit que el principal obstacle amb el qual es troben les administracions autonòmiques són els nous límits que fixa la llei d’Estabilitat Pressupostària, i que fa que “estiguem topats i limitats” en la distribució de l’endeutament.“Estem d’acord amb el dèficit zero, però no amb límits d’endeutament per sobre del que permet la UE”, ha puntualitzat.

El conseller ha destacat que l’endeutament del Govern central suposa el 85% del deute total de tot l’Estat, mentre que el de les CA només representa un 10% del total i el dels ajuntaments un 5%. Per això, ha demanat que el Govern “reequilibri” l’estructura d’aquest endeutament entre les diferents administracions.

Més rigor en el disseny de les infrastructures

Al final del seu discurs, Homs s’ha referit directament al públic assistent, els enginyers,  i els ha demanat la seva col·laboració per ajudar a controlar el finançament de les infraestructures. “El món tècnic que dissenya les obres ha de ser molt curós a l’hora de planificar-les, i evitar que al final se’n dispari el cost total”. En aquest sentit, Homs ha plantejat la necessitat que els enginyers apliquin el mateix rigor a l’hora d’executar un projecte que el que utilitza l’Administració a l’hora de programar el seu finançament.