Economia i Hisenda

Homs considera preocupant l'elevada inflació però recorda que l'economia catalana continua creixent i creant ocupació

query_builder   14 gener 2003 20:23

event_note Nota de premsa

Homs considera preocupant l'elevada inflació però recorda que l'economia catalana continua creixent i creant ocupació

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, lamenta que la inflació interanual de Catalunya es situï al 4.3%. “Al Govern, ens preocupa que tinguem una inflació acusada ja que això fa perdre poder adquisitiu a les rendes mitges i altes”, ha dit. No obstant això, ha volgut ressaltar que paral·lelament a aquestes dades n’hi ha d’altres de molt positives per a l’economia catalana. “De gener a setembre del 2002, hem crescut un 2’2% i a més estem creant ocupació neta”, ha explicat. El conseller ha assegurat que prefereix una economia que creix malgrat la inflació, més que una economia estancada que no crea llocs de treball.

El conseller d’Economia ha comentat que la lluita contra la inflació requereix actuacions combinades des de molts fronts i que ha de ser un objectiu comú de tota la societat. En aquest sentit, ha convidat a empresaris, sindicats i institucions a treballar conjuntament per reduir la tendència a l’alça dels preus. Tanmateix, no ha descartat que l’adopció de l’euro hagi pogut influir en l’elevada taxa d’inflació. A més, també ha explicat que els tipus d’interès baixos que ajuden a reactivar algunes economies europees no són del tot favorables per a Catalunya, on el que fan és tensar la inflació.

Un altre factor que ha fet incrementar els preus ha estat el procés d’harmonització de l’economia catalana, que cada vegada està més oberta a l’europea. A més, la deducció que les famílies poden fer sobre l’IRPF fomenta el consum, incrementa la demanda i, per tant, genera un lleuger augments dels preus.