Vicepresidència, Economia i Hisenda

El Departament d'Economia finançarà l'estudi dels documents de l'Arxiu de l'històric Banc de Barcelona

query_builder   25 novembre 2002 18:12

event_note Nota de premsa

El Departament d'Economia finançarà l'estudi dels documents de l'Arxiu de l'històric Banc de Barcelona

Francesc Homs i Emilio Botín han signat avui l’acord de cessió del fons documental a la Generalitat en un acte simbòlic presidit pel president Pujol

Aquest matí, en un acte presidit el president de la Generalitat, Jordi Pujol, el conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, i el president del SCH, Emilio Botín, han signat l’acord amb què la Generalitat de Catalunya adquireix de forma gratuïta i definitiva l’Arxiu Històric del Banc de Barcelona (1844-1920). La Generalitat ha expressat al Santander Central Hispano el seu reconeixement per aquesta valuosa cessió. El descobriment d’aquest fons documental, que es posarà a disposició dels ciutadans i ciutadanes a l’Arxiu Nacional de Catalunya (Sant Cugat), obre unes possibilitats de recerca fins ara impensables i permetrà la recuperació global de la història financera de Catalunya.

Per això, el Departament d’Economia finançarà l’estudi i la posterior publicació dels resultats de la investigació de tot el fons documental, que realitzarà un equip del Departament d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat de Barcelona, dirigit pel degà d’Història Econòmica de la UB, Carles Sudrià.

La investigació s’estructurarà en dues línies de recerca. En primer lloc, s’estudiarà el paper del Banc de Barcelona en el sistema financer català, des de la fundació de l’entitat (1844) fins al moment en què l’entitat perd el privilegi d’emissió de moneda (1874). S’analitzarà l’evolució del banc: des de la seva organització interna fins a les polítiques adoptades en cada moment pels seus òrgans directius. També s’abordarà el paper de l’entitat en el finançament de la naixent indústria catalana i de l’expansió del ferrocarril.

En segon lloc, s’investigarà la fallida del Banc de Barcelona i el complicat procés de liquidació de l’entitat, que va durar més de deu anys. Es revisaran les hipòtesis fins ara plantejades sobre el tancament del banc, ja que es disposa de nova documentació sobre la vida interna de l’entitat i sobre el procediment judicial que va seguir el tancament.

El fons documental consta de llibres d’actes originals dels diferents òrgans directius de l’entitat i d’altres documents relacionats amb la darrera etapa del banc. El buidat del valuós arxiu permetrà als investigadors reinterpretar el paper del Banc de Barcelona en les finances catalanes i en la construcció de la Catalunya actual, ja que fins ara s’havia fet de forma força intuïtiva per la falta de fons.