Economia i Hisenda

Castells aposta per les empreses familiars com una eina indispensable perquè Catalunya afronti els seus reptes de futur

L'acord estratègic per millorar la productivitat es tancarà durant les properes setmanes

query_builder   6 febrer 2004 18:00

event_note Nota de premsa

Castells aposta per les empreses familiars com una eina indispensable perquè Catalunya afronti els seus reptes de futur

L'acord estratègic per millorar la productivitat es tancarà durant les properes setmanes

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, s’ha mostrat convençut que les empreses familiars són una eina indispensable perquè Catalunya afronti els seus reptes de futur.“Són un actiu que ens ha permès ser competitius fins ara i que també ens ha de permetre continuar-ho sent en el futur”, ha assegurat. “Les empreses familiars són el pal de paller de l’economia catalana, i la base sòlida sobre la qual es sustenta la nostra força econòmica. Per això el Govern vol potenciar-les i ajudar-les a créixer”, ha afegit. 

Castells, que ha participat a Peralada al III Fòrum Girona de l’Empresa Familiar, ha explicat, a més, que aquest tipus d’empreses tenen el repte de redimensionar-se i internacionalitzar-se per mantenir el bon ritme de creixement de la nostra economia. En aquest sentit, ha anunciat que el Govern català impulsarà mesures específiques perquè aquestes societats“puguin superar tots els seus factors limitadors”. El caràcter familiar, i el manteniment d’un paquet accionarial de referència en mans de la família, no ha d’impedir que puguin créixer i convertir-se en empreses de referència.“De fet, algunes empreses familiars ja són grans empreses”, ha explicat,“com ho demostra que de les 30 primeres companyies catalanes amb major volum de facturació, 13 són empreses familiars. I això és extraordinàriament positiu”.

En aquest sentit, el conseller d’Economia ha dit que aquest tipus d’empreses tenen el repte de ser competitives en els mercats internacionals. Per això, ha comentat que buscar socis financers per guanyar solidesa i augmentar la dimensió, com ja ho han fet algunes,“pot ser un bon camí”. D’altra banda, Castells ha identificat un altre repte per a aquestes societats: cal que busquin amb habilitat mecanismes d’equilibri entre la propietat familiar i l’eficàcia en la gestió. En aquesta línia, ha apuntat que adoptar regles del bon govern podria ajudar les empreses familiars a fer-ho possible.

Polítiques adreçades a les empreses familiars

El conseller Castells ha explicat que el Govern impulsarà polítiques concretes perquè les empreses familiars catalanes millorin la seva productivitat i augmentin la seva dimensió. Així, ha explicat que l’Executiu impulsa un gran acord estratègic per millorar la productivitat de l’economia catalana. Es tracta d’un pacte que s’ha d’assolir amb consens i diàleg amb les organitzacions empresarials i els sindicats. “D’aquí a poques setmanes ja estarem en disposició d’exposar les primeres línies d’aquest gran acord”, ha anunciat.

Aquest acord ha de permetre un canvi progressiu i no traumàtic dels actuals patrons de competitivitat, basats en costos laborals baixos, treball precari i poc remunerat, i produccions de poc valor afegit.“El Govern de Catalunya vol garantir la normalitat i l’estabilitat de l’economia del país. Actua amb determinació i plenitud de les seves funcions, sap les polítiques que cal impulsar i vol transmetre confiança”, ha conclòs.

Barcelona, 6 de febrer del 2004