Economia i Hisenda

Castells afirma que s'ha d'invertir en infraestructures i potenciar polítiques comunes per vertebrar l'Euroregió

Catalunya aporta el 40% del PIB que sumen els set territoris que la integren

query_builder   21 abril 2004 12:30

event_note Nota de premsa

Castells afirma que s'ha d'invertir en infraestructures i potenciar polítiques comunes per vertebrar l'Euroregió

Catalunya aporta el 40% del PIB que sumen els set territoris que la integren

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha llençat aquest matí al Parlament un missatge d’alerta: si Catalunya no es constitueix aviat com a pol econòmic potenciant l’Euroegió mediterràneo-pirenaica, no té el futur garantit ni a Europa ni al món. Segons el conseller, en un món globalitzat on les produccions s’internacionalitzen i les fronteres es dilueixen, un territori de sis milions d’habitants ho té molt difícil per fer-s’hi un lloc i esdevenir, per si sol, una economia de referència. El conseller Castells ha assenyalat que Catalunya ha de jugar un paper clau dins l’euroregió pel pes econòmic que hi aporta. Ha afegit que el procés a seguir hauria de ser similar al que s’ha seguit en la integració europea: “que la integració econòmica ens porti a la integració institucional i política”. La vertebració d’aquesta euroregió s’ha de fer, segons Castells, potenciant la creació d’infrastructures i de polítiques comunes. “Cal una acció institucional concertada de tots els Governs que integren l’Euroregió per tirar endavant aquest projecte”, ha dit.

En aquest context, ha defensat la necessitat de potenciar l’Euroregió com a eina perquè Catalunya pugui connectar-se amb el gran centre econòmic d’Europa. Catalunya ha de ser la nació-frontisa entre la mediterrània i l’àmbit comprès entre l’eix de Rin, la Llombardia, París i el sud de la Gran Bretanya. Els territoris de Languedoc Roussillon, Midi Pyrénees i les Comunitats Autònomes d’Aragó, el País Valencià, les Illes Balears i Catalunya, agrupen 17 milions d’habitants i constitueixen un regió natural amb importants complementarietats. Aquestes regions tenen interessos estratègics comuns en l’àmbit productiu, industrial, turístic i de recerca als quals cal donar resposta de forma urgent.

Castells ha posat d’exemple el clúster aeronàutic de Touluse, una indústria d’alt valor afegit al voltant de la qual es poden potenciar eixos d’empreses auxiliars que s’estenguin fins a Barcelona. Aquesta zona també presenta sinèrgies comunes en el camp de la investigació i l’educació. Es tracta de desenvolupar un espai interconnectat de coneixement que creï una zona amb pes econòmica a Europa i al món capaç de no ser arraconada per grans potències com els estats Units i  països emergents com Xina o l’Índia.

En aquest sentit, Castells ha posat de manifest que per incentivar conjuntament la regió és imprescindible potenciar les infraestructures. Ha explicat que cal fer-ho des d’ara mateix i de forma bilateral. És a dir, per una banda, equipaments que interconnectin els diferents territoris i que situïn les diverses capitals a poc més d’una hora de viatge entre elles i, per l’altra, comunicar Barcelona amb les principals capitals del món a través d’un aeroport transoceànic i amb les zones logístiques més avançades a través del port de mercaderies, que s’ha de convertir en una important sortida al mar per a tot aquest pol econòmic.

Un 4,1% del PIB de la UE

El conseller d’Economia i Finances s’ha mostrat optimista davant el repte d’articular a curt termini l’Euroregió. Ha recordat que el PIB dels sis territoris que la integren representa un 4,1% del total del PIB de la UE dels 15, i un 4’6% de la població. El PIB per càpita és un 91’3% de la mitjana UE15. Castells ha explicat, a més, que entre aquest territoris ja existeix una relació comercial que els ha cohesionat durant molt de temps: als territoris de l’Estat espanyol, el valor conjunt de les vendes representava, entre el 1995 i el 1998, un 45,2% del total de vendes a l’Estat.  Catalunya és el principal motor econòmic productiu de l’Euroregió: i aporta el 40% del PIB total i agrupa el 36% de la població. Un 46% de la indústria de la zona està localitzada a Catalunya. A més en termes de PIB per càpita, Catalunya és, dins de l’Euroregió, un territori notablement ric: es situa el 110% de la mitjana de l’Euroregió.

Barcelona, 21 d’abril del 2004