Cultura

La Casa de Cultura de Palma acull la mostra Francesc de Borja Moll, la paraula que foradà la roca

Hi col·labora la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat

query_builder   28 febrer 2003 14:02

event_note Nota de premsa

La Casa de Cultura de Palma acull la mostra Francesc de Borja Moll, la paraula que foradà la roca

Hi col·labora la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat

La Casa de Cultura de Palma (Ramon Llull, 3) acull a partir de demà, dissabte 1 de març, i fins al pròxim dia 31, l’exposició Francesc de Borja Moll, la paraula que foradà la roca, organitzada pel Govern de les Illes Balears amb la col·laboració del Govern de la Generalitat, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística, i del Consell Insular de Mallorca.

La inauguració, que tindrà lloc a les vuit del vespre, la presidirà Francesc Antich, president del Govern de Illes Balears, acompanyat del conseller d’Educació i Cultura del govern balear, Damià Pons, de la vicepresidenta del Consell Insular de Mallorca, Maria Antònia Vadell, i del director general de Política Lingüística del govern balear, Joan Melià. En representació de la Generalitat, hi intervindrà el director general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Lluís Jou. També hi seran presents, el director gerent de la Fundació Sa Nostra, Miquel Alenyà, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Ciutadella, Manel Martí.

Any Francesc de Borja Moll

L’exposició, de caràcter divulgatiu, fa un recorregut visual sobre la figura i l’obra de Francesc de Borja Moll, en el marc de l’Any Francesc de Borja Moll, que se celebrarà enguany en commemoració del centenari del naixement del lingüista.

El Parlament de les Illes Balears va decidir, el passat mes de març, declarar l’any 2003 com a Any Francesc de Borja Moll, amb l’objectiu de reconèixer la tasca meritòria del lingüista i editor en l’estudi i la difusió de la llengua catalana a les Illes Balears i al conjunt del domini lingüístic. La Generalitat va acordar el desembre passat adherir-se a la commemoració.

L’Any Francesc de Borja Moll inclourà, a més de la mostra, altres activitats com ara l’edició de l’obra completa de Moll; publicacions divulgatives de la figura del lingüista, i l’edició en CD de les Rondaies, que va narrar per Ràdio Popular.

Col·laboració amb el govern balear

 La cooperació en matèria de política lingüística entre els governs de Catalunya i de les Illes Balears es va formalitzar el 17 d’abril de l’any 2000, amb la finalitat de rendibilitzar els esforços dels dos governs per a la promoció de la llengua. En aquest marc estable de col·laboració s’inscriuen actuacions conjuntes com la celebració, l’any 2001, de l’Any Europeu de les Llengües; la col·laboració en matèria de cinematografia que fa possible l’exhibició a les Illes de les pel·lícules que es doblen al català amb el suport de la Generalitat, i la creació, l’any passat, de l’Institut Ramon Llull, el consorci encarregat de la projecció exterior de la llengua i la cultura catalana.

D’altra banda, enguany, ja ha finalitzat el procés de digitalització del Diccionari català-valencià-balear, conegut com Alcover-Moll, fruit també de la col·laboració dels dos governs amb l’Institut d’Estudis Catalans.

Barcelona, 28 de febrer de 2003

Mes informació a: http://www.uib.es/borja-_moll