Cultura

La Capella de Santa Àgata de Barcelona acull demà la missa de celebració del dia de l'Onomàstica

La titularitat i gestió del monument corresponen a la Generalitat

query_builder   4 febrer 2003 13:29

event_note Nota de premsa

La Capella de Santa Àgata de Barcelona acull demà la missa de celebració del dia de l'Onomàstica

La titularitat i gestió del monument corresponen a la Generalitat

Demà, dimecres 5 de febrer, a les dotze del migdia, se celebrarà a la Capella de Santa Àgata, situada a la Plaça del Rei de Barcelona, la tradicional missa amb motiu de la festivitat de la santa, que serà oficiada per mossèn Antoni Pladevall. Durant la celebració actuarà el Taller d’Estudis Medievals, dirigit per Montserrat Oliveras i format per veus femenines, que interpretarà la liturgia de Santa Àgata: Introit, l’ordinari (Kyrie, Glòria, Sanctus i Agnus); l’al·leluia amb salm; l’ofertori Aferentur, pater noster, i comunió. A la sortida, després del cant dels Goigs de Santa Àgata, tindrà lloc la tradicional benedicció i repartiment entre els assistents de panets i fruita.

    La celebració està organitzada per la Generalitat, titular de la Capella de Santa Àgata i responsable del seu manteniment i gestió, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural, del Departament de Cultura.

    La capella, declarada bé cultural d’interès nacional en la categoria de monument històric, s’aixeca sobre la muralla romana de la ciutat, formant part del Palau Reial Major. La seva construcció fou iniciada l’any 1302 per disposició de Jaume II i la seva esposa per tal de substituir l’antic oratori del palau i esdevé un clar exemple de l’esplendor del gòtic. La capella era presidida per un retaule, avui perdut, obra de Ferrer Bassa. El retaule actual fou obrat per Jaume Huguet (1465) per encàrrec del conestable de Portugal, elegit rei dels catalans durant la guerra contra Joan II, i constitueix una de les peces més notables de la pintura gòtica catalana.

    Des de la seva restauració, la capella ha acollit nombrosos esdeveniments culturals (com ara concerts, lliurament de premis i petites exposicions), organitzats tant per la Generalitat, com per altres institucions públiques i entitats privades.

Barcelona, 4 de febrer de 2003