Cultura

El conseller de Cultura inaugura avui a Olot l'Any Vayreda 2003

En el centenari de la mort i del 150è aniversari del naixement del pintor i escriptor

query_builder   7 febrer 2003 17:17

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura inaugura avui a Olot l'Any Vayreda 2003

En el centenari de la mort i del 150è aniversari del naixement del pintor i escriptor

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, presidirà aquest vespre la inauguració oficial de l’Any Vayreda, promogut per la Generalitat i l’Ajuntament d’Olot en commemoració del centenari de la mort i del 150è aniversari del naixement del pintor i escriptor Marian Vayreda (Olot, Garrotxa, 1853-Barcelona 1903).    

    L’acte tindrà lloc a dos quarts de vuit del vespre, a la sala de sessions de l’Ajuntament d’Olot (Passeig Bisbe Guillamet, 10). Acompanyarà el conseller el director general de Promoció Cultural, Vicenç Llorca.

    En la inauguració, la filòloga especialitzada en literatura del segle XIX, Antònia Tayadella, pronunciarà la conferència titulada Aproximació a la trajectòria ideològica i estètica de Marian Vayreda (1853-1903). En el marc de l’Any Vayreda, hi ha previstes dues grans exposicions, la celebració d’un simposi, la publicació de la biografia de l’artista i la reedició de la seva novel·la La Punyalada. Les dues mostres són: Marian Vayreda. Vida i obra, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), del Departament de Cultura, i Marian Vayreda i Vila, promoguda per l’Institut de Cultura d’Olot. La mostra de l’ILC estarà formada per una sèrie de mòduls amb informació gràfica i escrita sobre Marian Vayreda i estructurada en tres àmbits: L’home públic, La pintura, i L’obra literària. Comissariada per Gemma Arimany, Marian Vayreda. Vida i obra s’inaugurarà el pròxim setembre a la sala La Carbonera, a Olot, i serà de caràcter itinerant. Simposi

    En el marc de l’Any Vayreda se celebrarà el simposi Marian Vayreda i la seva època, que tindrà lloc del 10 al 14 de novembre pròxims. El simposi treballarà la figura de l’artista des dels àmbits de l’art catòlic, la literatura regionalista, el catalanisme, el romanticisme i el paisatgisme.

    En l’apartat literari, l’editorial Proa reeditarà la novel·la La Punyalada, considerada l’obra més important de Marian Vayreda. També és prevista la publicació d’un epistolari literari de l’escriptor que recollirà la correspondència privada de Marian Vayreda amb intel·lectuals, artistes i polítics de l’època, com Jacint Verdaguer, Joaquim Ruyra, Narcís Oller, o Francesc Cambó, entre els més destacats.

    El Museu Comarcal de la Garrotxa ha promogut també la publicació de la biografia de l’artista, que portarà el títol de Marian Vayreda i Vila (1853-1903), de Margarida Cascuberta i Joan Sala, i editada per Llibres de Batet.

    Nascut a Olot el 1853 i procedent d’una família d’artistes, Marian Vayreda va estudiar pintura a París i a Barcelona. Juntament amb el seu germà Joaquim, va liderar activitats culturals a Olot, com ara la creació de l’Institut Olotí de les Arts, les Ciències i les Indústries. Va ser també regidor de l’Ajuntament d’Olot entre els anys 1895 a 1899.

Barcelona, 7 de febrer de 2003

Més informació a: http://cultura.gencat.es/Vayreda http://anyvayreda.olot.org