Cultura

El conseller de Cultura anuncia la creació del Premi Nacional de Disseny

S'afegeix a les deu modalitats que s'atorgaven fins ara

query_builder   16 desembre 2002 17:26

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura anuncia la creació del Premi Nacional de Disseny

S'afegeix a les deu modalitats que s'atorgaven fins ara

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, ha anunciat avui la creació del Premi Nacional de Disseny, una nova modalitat dels Premis Nacionals de Cultura, que s’atorgarà a partir de l’edició de l’any vinent. El conseller ho ha donat a conèixer aquest migdia durant la presentació de l’Any del Disseny 2003, que ha tingut lloc a la seu del FAD.

Jordi Vilajoana ha dit que amb la creació d’aquest guardó la Generalitat recull una petició del sector, expressada, entre d’altres, pel mateix president del FAD, Juli Capella. El premi distingirà el millor treball en qualsevol dels àmbits del disseny, com ara la moda o l’arquitectura.

El Premi Nacional de Disseny s’afegeix a les altres deu modalitats de premis ja existents: Arts Plàstiques, Cinema i Audiovisual, Cultura Popular, Dansa, Foment de l’Ús de la Llengua Catalana, Literatura, Música, Patrimoni Cultural, Periodisme i Teatre.

Els Premis Nacionals de Cultura, dotats cadascun amb 18.030 euros (tres milions de pessetes), es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l’any anterior. Van ser instituïts l’any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938.

En l’edició d’enguany, els guardonats han estat: Eulàlia Valldosera (Arts Plàstiques), Marc Recha (Cinema i Audiovisual), Agrupament d’Esbarts Dansaries (Cultura Popular), companyia Mal Pelo (Dansa), diari Avui (Foment de l’Ús de les Llengua Catalana), Baltasar Porcel (Literatura), Josep Amargós (Música), la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (Patrimoni Cultural), el reportatge Els nens perduts del franquisme (Periodisme) i Feliu Formosa (Teatre).

El jurat dels premis, presidit pel conseller Vilajoana, estava integrat enguany per: Pere Baltà, Francesc Bonastre, Josep Maria Casasús, Josep Maria Castellet, Manuel Castellet, Federico Correa, Enric Gallén, Josep Gifreu, Daniel Giralt-Miracle, Anna Maleras, Ferran Mascarell, Xavier Rubert de Ventós, Joan-Manuel Tresserras i Joan Triadú. En la pròxima edició s’incorporarà Juli Capella, com a personalitat vinculada al món del disseny.

Barcelona, 16 de desembre de 2002