Cultura

Demà s'obren unes jornades sobre la llengua catalana a les comarques de Tarragona

Tindran lloc a Tarragona els dies 27 i 28 de novembre i a Reus, el 29

query_builder   26 novembre 2002 18:18

event_note Nota de premsa

Demà s'obren unes jornades sobre la llengua catalana a les comarques de Tarragona

Tindran lloc a Tarragona els dies 27 i 28 de novembre i a Reus, el 29

Demà, dimecres 27 de novembre, s’inauguren les Jornades sobre la Llengua a les Comarques de Tarragona, que tenen com a objectiu analitzar la situació de la llengua catalana en aquest àmbit territorial. Les jornades s’adrecen a professionals de la llengua, estudiants i estudiosos, i s’organitzaran en sis àmbits de treball: població (coneixements, actituds i usos interpersonals), administració, economia i societat, mitjans de comunicació i indústries culturals, ensenyament,  i models de llengua.

La sessió inaugural tindrà lloc demà, a dos quarts de deu del matí, al Palau Firal i de Congressos de Tarragona (Arquitecte Rovira, 2). Hi participaran el director general de Política Lingüística, Lluís Jou; el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Lluís Arola; el diputat provincial de la Diputació de Tarragona i regidor de l’Ajuntament de Tarragona, Santiago Pallàs, i la regidora de Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, Empar Pont.

Les Jornades estan organitzades pel Departament de Cultura de la Generalitat juntament amb el Consorci per la Normalització Lingüística, la Universitat Rovira i Virgili i els ajuntaments de Tarragona i de Reus, i amb la col·laboració, entre altres, de la Diputació de Tarragona, la Cambra de Comerç de Reus, la Comissió Obrera Nacional de Catalunya i el Port de Tarragona. Les Jornades sobre la Llengua a Tarragona celebrades fa deu anys són el precedent i punt de partida de les que comencen demà.

200 participants

És prevista la participació d’unes 200 persones, que contribuiran a descriure el panorama sociolingüístic de les comarques de Tarragona. Les activitats de dimecres i de dijous tindran lloc al Palau Firal i de Congressos de Tarragona i les de divendres,  al Palau Firal i de Congressos de Reus.

La primera ponència de les Jornades anirà a càrrec de Jordi de Bofarull, sotscoordinador del Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili, que tractarà sobre la llengua i la població a les comarques de Tarragona. L’ús del català en l’àmbit de l’administració pública serà el tema de la ponència de Leandre Pahissa, coordinador de l’Escola d’Administració Pública.

Dijous, Rosa Ibarz i Anna Saperas, directores del CNL de Tarragona i de l’Àrea de Reus, respectivament, presentaran una ponència sobre estudis, actuacions i propostes en l’àmbit socioeconòmic. L’àmbit dels  mitjans de comunicació i indústries culturals el tractarà Ferran Espada, director de l’edició de les comarques meridionals d’El Punt.

Divendres, Joan Chavarria, del Servei d’Ensenyament del Català, pronunciarà una ponència sobre gestió lingüística a l’educació primària i secundària, i Jordi Ginebra, professor de lingüística catalana de la Universitat Rovira i Virgili, i  Bartomeu Navarro, tècnic del Servei Lingüístic de Comissions Obreres, parlaran sobre el model de la llengua estàndard a les comarques meridionals de Catalunya.

Barcelona, 26 de novembre de 2002

P.S.: Més informació a: http://cultura.gencat.net/llengcat/noves/jornades/index.htm