Aquests distintius posen en valor la tasca d’un model productiu de quilòmetre zero o de proximitat clau en el desenvolupament i l’arrelament rural
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha atorgat a 24 persones el Diploma de Mestre Artesà Alimentari corresponent a la convocatòria de 2023. Aquests diplomes, que es van lliurar anit en una cerimònia presidida pel conseller Oscar Ordeig, s’han agrupat per oficis i, en l’edició d’enguany, s’han concedit a 9 flequers, 4 pastissers, 8 carnissers, cansaladers i xarcuters, 2 xurrers i 1 formatger.
El Diploma de Mestre Artesà Alimentari es lliura a proposta de les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o a sol·licitud de les persones interessades. El reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han entregat més de 1.000 diplomes.
Aquests distintius s’identifiquen amb model productiu de quilòmetre zero o de proximitat i representen un valor afegit clau en el desenvolupament i l’arrelament rural. El Departament d’Agricultura treballa per posar en valor aquesta tasca imprescindible que fan els artesans i artesanes de Catalunya.
Nom | Municipi | Comarca | Ofici/Activitat |
Tomàs Aldomà Navarro | Santa Eulàlia de Ronçana | Vallès Oriental | Carnisser, cansalader i xarcuter |
Sergi Cardona Alari | Corbera de Llobregat | Baix Llobregat | Forner |
Jacint Company Tornes | Sta. Coloma de Farners | La Selva | Xurrer |
Oleguer Duch Verde | Abrera | Baix Llobregat | Pastisser |
Dolores Espinosa Martínez | St. Just Desvern | Barcelonès | Xurrera |
Clara Ferrando Quer | Rialp | Pallars Subirà | Formatgera |
Xavier Gallifa Gil | Barcelona | Barcelonès | Carnisser, cansalader i xarcuter |
Jordi Garriga Vila | Molins de Rei | Baix Llobregat | Forner |
Jordi Andreu Llargués Cleries | Mollet del Vallès | Vallès Oriental | Forner |
Vicenç Marí Parellada | Gelida | Alt Penedès | Forner |
Pilar Martín Rivero | Barcelona | Barcelonès | Fornera |
Albert Miró Fernàndez | Barcelona | Barcelonès | Forner |
Ignasi Moya Ruiz | Puigcerdà | Cerdanya | Forner |
Antonio Paredes Fusté | Santa Coloma de Gramanet | Barcelonès | Carnisser, cansalader i xarcuter |
Aleix Planagumà Casals | Olot | Garrotxa | Carnisser, cansalader i xarcuter |
Gil Prat Parcet | Roda de Ter | Osona | Pastisser |
Xavier Preixens Vila | Lleida | Segrià | Forner |
Jordi Prujà Mach | Sant Antoni de Calonge | Baix Empordà | Carnisser, cansalader i xarcuter |
Vicenç Puig Carbassa | Cornella de Llobregat | Baix Llobregat | Pastisser |
Òscar Puigpinós Mazuque | Torrefarrera | Segrià | Carnisser, cansalader i xarcuter |
Albert Roca Badia | Barcelona | Barcelonès | Pastisser |
Alba Segarra Peret | Sort | Pallars Sobirà | Carnissera, cansaladera i xarcutera |
Teresa Tarragó Gomà | Barcelona | Barcelonès | Forner |
Dolors Toló Cierco | La Torre de Cabdella / Vall Fosca | Pallars Jussà | Carnissera, cansaladera i xarcutera |
L’atorgament del Diploma significa un reconeixement a la trajectòria professional, per la qual cosa només s’atorga a persones amb un mínim de 15 anys d’ofici i que excel·leixen en el domini tècnic de la seva activitat.
Aquest reconeixement als professionals de l’artesania alimentària s’emmarca en les polítiques per fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya. A més, aquest any l’acte és més rellevant perquè som a les portes de celebrar que Catalunya esdevindrà la Regió Mundial de la Gastronomia de l’any 2025.
Nota: s'adjunta la publicació de la Nit de l'Artesania que recull el perfil dels artesans i artesanes guardonats
1