Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Grau reclama per a Catalunya més competències en matèria de pesca i afers marítims

query_builder   10 desembre 2002 13:58

event_note Nota de premsa

Grau reclama per a Catalunya més competències en matèria de pesca i afers marítims

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha assegurat avui que el Govern Central de l’Estat ha de transferir finalment les competències en matèria de pesca i afers marítims a Catalunya.

En aquest sentit, el responsable del DARP ha explicat que és inacceptable que avui la gestió de temes pesquers sigui de la Generalitat de Catalunya, però que l’autorització de l’activitat i la seguretat marítima estigui encara en mans de l’Administració Central de l’Estat. El conseller ha explicat que aquest fet, per un costat perjudica als pescadors que volen modernitzar les seves embarcacions, i per l’altre que en casos d’emergència no hi hagi una autoritat competent en la matèria.

Fent referència als fets que han succeït a Galícia per la catàstrofe del “Prestige”, Grau ha assegurat que no pot tornar a succeir que una administració autonòmica no tingui capacitat d’actuació davant de fets com aquest. Grau ha dit que els Governs més propers han de poder actuar en casos d’emergència i a l’hora solucionar els problemes que afecten directament als ciutadans.

Pel què fa als temes sobre la proposta de reforma de la Política Pesquera Comunitària que planteja la Comissió Europea, tractats en la reunió del Consell Consultiu d’Afers Comunitaris que s’ha celebrat avui a Madrid i on s’ha analitzat la proposta que fa la CE per la pesca del Mediterrani, Grau ha assegurat que es farà un salt positiu si aquesta inclou aspectes defensats des de Catalunya, com  ara la no afectació dels recursos per la modernització de les embarcacions fins a 20 metres. Grau ha recordat que el 70% de la flota pesquera de Catalunya és d’aquestes característiques.

D’altra banda, el conseller ha explicat que la CE ha de tenir en compte la política de preservació dels recursos pesquers que es porta a terme a Catalunya, d’acord entre el Govern català i les Confraries de Pescadors, d’horaris de pesca, vedes biològiques i construcció d’esculls artificials, per garantir la preservació i zones de recria de recursos marins del litoral català. Grau també ha recordat que a Catalunya, mitjançant aquestes mesures ja s’han preservat quasi 14.000 ha. de fons marí, on s’hi garanteix la reproducció de les espècies.

Grau ha acusat la UE de no controlar l’aplicació d’aquestes mesures per un igual a tots els països membres, i ha assegurat que la proposta de reforma respon a la sobreexplotació de recursos que han fet alguns països de la UE en detriment d’uns altres. El conseller ha acabat advertint una vegada més que l’aplicació de la reforma de la política pesquera, sense cap modificació, comportarà un cost socioeconòmic important en aquest sector.

Barcelona, 9 de desembre de 2002