1. L’ecoetiqueta catalana celebra els 30 anys de funcionament reconeixent els productes i serveis que tenen una qualitat ambiental més enllà de l’establerta per la normativa
  2. Aquest distintiu pioner s’adapta ara a les noves directives europees contra el blanqueig ecològic i en favor de l’augment d’informació i protecció de les persones consumidores

La directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Sonsoles Letang, ha anunciat aquest dijous, durant la celebració dels 30 anys del Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental, que l’ecoetiqueta catalana s’adaptarà a la nova normativa europea per regular de forma més estricta la publicitat enganyosa en matèria ambiental. D’aquesta manera, ha afirmat Letang, “el Distintiu quedarà consolidat com una de les garanties, fiables i transparents, contra l’ecoblanqueig”.

En concret, incorporarà tant les exigències derivades de la directiva contra el blanqueig ecològic, que prevé pràctiques considerades enganyoses en general, com de la nova directiva coneguda com a green claims, o reclamacions verdes, en procés d’elaboració, centrada en la justificació i comunicació de les al·legacions ambientals. Un cop transposada aquesta última, augmentarà l’apoderament dels consumidors per a la transició ecològica, que gaudiran de major informació i protecció davant de determinades estratègies de mercat que busquen confondre, aparentant un respecte o compromís ambiental, sense verificació.

Letang també ha explicat que “estem treballant en la modificació del Decret 316/1994, que regula el funcionament del Distintiu de garantia de qualitat ambiental, per simplificar la gestió del sistema”. El nou text continuarà assegurant que el distintiu compleixi els estàndards de la norma ISO 14024, que regula les etiquetes de tipus I, que destaquen per certificar productes i serveisque compleixen uns exigents criteris ambientals des d’una perspectiva de cicle de vida.

D’aquesta manera, la certificació oficial voluntària catalana seguirà estant al capdavant, com s’ha situat durant 30 anys, reconeixent els productes i serveis que tenen una qualitat ambiental que va més enllà de l’establerta per la normativa. Catalunya va ser pionera en disposar d’un sistema d’etiquetatge ecològic propi a nivell regional a Europaper impulsar la transformació cap a un model productiu més sostenible i circular, fet que ha suposatun avantatge competitiu i una oportunitat de negoci per a les organitzacions. A dia d’avui, tenen el Distintiu més de 260 empreses de productes o de serveis i hi ha més de 1.500 productes certificats. Per categories d’empreses, les que més en tenen són les relacionades amb les flotes de vehicles (27%), seguides dels equipaments culturals (21,8%), productes (16,4%), altres serveis (12%), instal·lacions juvenils (10,7%), allotjaments (6,8%) i centres d’activitats marines (5,3%). Del total, el 83,6% correspon a serveis i el 16,4%, a productes.



2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 180026

Fotografia 2

Fotografia 2 178611