- El 31è aniversari dels Premis Porc d’Or de Capa Blanca s’ha celebrat a Saragossa el 29 de novembre de 2024 amb uns 1.000 assistents.
- Galícia, amb 13 estatuetes (incloent-hi els 3 premis especials), es converteix en la comunitat amb més guardons; seguida de Catalunya, amb 12 premis, i Aragó, amb 8.
Catalunya ha recollit un total de 12 premis durant el 31è aniversari dels Premis Porc d'Or de Capa Blanca que s'ha celebrat a l'Auditori de Saragossa aquest 29 de novembre davant l’atenta mirada de més de 1.000 professionals del sector que han assistit al lliurament d’aquests reconeixements.
Organitzats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i amb la base de dades BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí, els guardons són atorgats per un jurat d’experts de la indústria, la recerca ramadera i l’administració. En concret, Galícia ha guanyat un total de 13 estatuetes (9 per a la província d’Ourense, 3 per a la Corunya i 1 per a Pontevedra): 4 d’or, 4 de plata i 2 de bronze. A més, els 3 premis especials també han viatjat fins a aquesta comunitat.
A la comunitat gallega l’ha seguida molt de prop Catalunya, amb un total de 12 estatuetes (7 per a la província de Barcelona, 2 per a Girona, 2 per a Lleida i 1 per a Tarragona): 4 d’or, 4 de plata i 4 de bronze. Tancant el podi, trobem Aragó, amb 8 guardons (5 per a Osca i 3 per a la província de Saragossa): 2 d’or, 1 de plata i 5 de bronze. Navarra s’ha alçat amb 5 guardons: 4 d’or i 1 de bronze; Castella i Lleó s’endú 4 premis (2 per a Burgos, 1 per a la província de Zamora i 1 per a Salamanca): 1 d’or i 3 de plata. La llista la tanca Andalusia, amb 1 or per a la província de Sevilla. En total, 37 granges de 6 comunitats autònomes han rebut els 43 premis (40 generals i tres premis especials) d’aquest any, en una gala carregada d’emoció i nervis.
Els 3 premis especials
- El Premi Porc d’Or amb Diamant ha estat per a Ponte Coirós, de Coren, ubicada a Coirós (la Corunya). El jurat dels Premis Porc d’Or destaca d’aquesta granja la seva gran eficiència productiva mantinguda al llarg del temps, l’elevada supervivència dels garrins en lactació, l’equilibri censal, el minuciós maneig dels animals en totes les fases de producció i la gran professionalitat del seu equip humà. Aquest èxit es complementa amb un rigorós registre de dades i protocols clars d’actuació en les diferents zones de la granja. A més, la granja manté les truges amb cues senceres, posant a la seva disposició jaços de palla durant la gestació i terres toves de serradures a les infermeries.
- El Premi Especial One Health de Ceva Salut Animal ha estat per a la Granja Bendoiro, de Nudesa, ubicada a Bendoiro - Lalín (Pontevedra), de la qual el jurat ressalta l’excel·lent treball continu, actiu i conjunt entre el veterinari i el ramader per millorar la salut dels animals, les adequades mesures de bioseguretat, neteja i desinfecció, el meticulós pla de vacunació, així com un estricte control d’entrada d’animals externs. Amb aquesta mentalitat holística i enfocament integral per garantir una excel·lent salut en la producció porcina, han assolit un bon nivell sanitari i un ús prudent d’antibiòtics durant el 2023. També destaca el bon clima de treball, fruit de les bones condicions laborals i de la formació i motivació dels treballadors. Tot això repercuteix positivament en la salut i el benestar dels animals.
- Finalment, el Premi Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat ha recaigut a la granja Celanova, de Coren, ubicada a Celanova (Ourense). En aquest cas, el jurat en destaca l’excel·lent bioseguretat, la neteja i l’estat sanitari dels seus animals. En matèria ambiental, sobresurt la gestió integral dels purins mitjançant una planta de separació sòlid-líquid i la seva aplicació als terrenys de la finca on es troba, afavorint l’economia circular i la reducció d’emissions, així com l’ús d’energies renovables. En relació amb el benestar animal, es destaquen els amplis espais disponibles amb un molt bon enriquiment, la bona ventilació i il·luminació natural, i l’exquisit maneig general de les instal·lacions per part del personal, incloent-hi iniciatives de millora contínua com l’ús de paridores lliures.
En aquesta edició, la gala ha comptat amb la presència i el suport, extensiu també al sector porcí de capa blanca espanyol, de Javier Rincón Gimeno, conseller d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació del Govern d’Aragó; Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; Fernando Beltrán, delegat del Govern a l’Aragó; Manuel García, president de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC); Rafael Pedrazuela, director de la Unitat de Negoci de Porcí de CEVA Salut Animal; i Josep Usall, director general de l’IRTA.